Reclamă

Noua lege a Educației a creat tensiuni mari pe scena politică de la noi din țară. Actul normativ, în varianta ministrului Educației, Ligia Deca, prevede o creștere semnificativă a salariilor profesorilor. Mai clar, salariul net de debutant ar urma să crească la suma de 3.900 de lei. În prezent, un profesor debutant primește suma de 2.600 de lei.  

Din cauza salariilor mici, România rămâne fără profesori. Tinerii nu mai vor să urmeze o carieră la catedră, sau preferând să plece în alte țări să își urmeze acest drum. Sindicatele din Educației au organizat mai multe proteste în cadrul cărora au solicitat salarii mai mari, însă până în prezent autoritățile nu au reacționat cu ceva concret. 

Salarii de 3.900 de lei pentru profesorii debutanți

„Ar trebui să ne uităm un pic la istoricul acestei propuneri, propunere din partea mediului de afaceri care a spus «niciodată meseria de profesor, care este critică pentru dezvoltarea României, nu va deveni atractivă, atâta timp cât salariile de intrare nu vor crește. Nu-i nimic, ăștia mici să se chinuie, să învețe 5 ani, să facă naveta și când o să treacă de gradul 2 de vechime și o să atingă 10 ani de vechime în muncă, atunci să se aștepte la un salariu care îi ajută să supraviețuiască”, a spus Daniela Vișoianu, expert în educație, potrivit Aleph News. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat la finalul anului trecut schimbarea Legii Educației. Oficialul a declarat pe atunci că solicitarea privind majorarea salariilor profesorilor a fost lansată în cadrul întâlnirii cu premierul României, Nicolae Ciucă. 

Colaj Substantial

Ce spunea ministrul Educației în 2022 despre majorarea salariilor

Pe atunci Ligia Deca susținea că premierul sprijină creșterea salariilor, mai ales în cazul debutanților din învățământ. Ministrul Educației a mai anunțat că, odată cu adoptarea noii legi vor fi alocate și resursele bugetare necesare, inclusiv pentru salarizarea debutanților. 

„În întâlnirea cu domnul prim ministru a fost asumată şi înfiinţarea unui grup de lucru care să se aplece asupra grilei de salarizare pentru sectorul învăţământ, care să vizeze şi creşterea salariilor debutanţilor şi refacerea grilei care vizează tot sectorul. (…) Aplicarea creşterilor salariale este în funcţie de adoptarea legilor educaţiei”, mai spunea ministrul Educației în 2022. 

Chiar și așa, situația nu este tocmai una bună în România în ceea ce privește salariile din Educație. Chiar și cu această creștere, țara noastră va rămâne tot la coada Europei în ceea ce privește salariile profesorilor. Țările în care se dau cele mai mari salarii pentru învățământ sunt Elveția, Luxemburg și Germania. În aceste țări, veniturile anuale ajung la 10.000 de euro.  

Între timp, sindicaliștii anunță proteste majore în țară, precizând că inflația a crescut gradul de sărăcie în rândul angajaților din Educație.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro