Ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, a vorbit despre situația actuală a aderării României la Spațiul Schengen într-un interviu recent acordat presei austriece.

El a abordat problema veto-ului Austriei și a explicat că motivele invocate de aceasta pentru a respinge aderarea României la zona de liberă circulație nu sunt adevărate.  

Ambasadorul a subliniat faptul că România și Bulgaria au fost respinse, în timp ce Croația a fost acceptată în Spațiul Schengen, iar această decizie pare să aibă la bază preferințele personale ale austriecilor. 

Emil Hurezeanu: Răbdarea României nu este fără sfârșit

Deși recunoaște că mulți politicieni austrieci nu susțin decizia de a respinge aderarea României, ambasadorul a atras atenția asupra faptului că vocea cancelarului federal se lasă încă așteptată. În ceea ce privește viitorul, oficialul român a afirmat că răbdarea României nu este fără sfârșit și că este necesar un plan concret pentru a evita întârzieri suplimentare în procesul de aderare. 

Emil Hurezeanu

În ceea ce privește propunerea Austriei de a construi un gard la frontiera Bulgariei pentru a opri migrația ilegală, Emil Hurezeanu a menționat că România este dispusă să colaboreze ca partener pentru a gestiona fluxurile migratorii. Cu toate acestea, oficialul român a subliniat faptul că dacă autoritățile austriece vor cere ridicarea unui gard și la frontiera României, țara noastră nu va fi entuziasmată să accepte această propunere. 

În încheiere, Emil Hurezeanu a reiterat faptul că România dorește să fie tratată ca un partener egal și să primească o decizie concretă în al doilea semestru al acestui an. El a avertizat că așteptarea nu poate continua în mod indefinit și că este necesară o abordare concretă, fără a fi influențată de emoțiile prezente după veto-ul Austriei.