Reclamă
Reclamă

Vești bune pentru viitorii pensionari din România! Vestea cea mare vine chiar de la Guvernul României. 

Așadar, românii vor putea beneficia de o pensie suplimentară, asta dacă îndeplinesc anumite condiții. Mai clar, este vorba despre cei care lucrează în Statele Unite ale Americii. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a semnat, joi, un acord cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec. Documentul va trebui să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României. 

Semnat la București, acordul între România și Statele Unite ale Americii în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, are ca scop protejarea drepturilor de pensie ale lucrătorilor români și americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității. 

Marius Budăi a semnat!

Documentul semnat de ministrul Muncii, Marius Budăi, și ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, prevede posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât și în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu. 

Reclamă

În comunicatul publicat pe site-ul oficial al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, se precizează că documentul semnat de Kathleen Kavalec, și de Marius Budăi, conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată. 

Informația serii de la Guvernul României! Acești români vor primi a doua pensie. S-au semnat documentele!

Se dă o pensie suplimentară pentru acești români

Acordul se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.  

În ceea ce privește detașarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, acordul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii. 

Acordul în domeniul securității sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea. După semnare, acordul urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României. 

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro