Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că nu se așteaptă la creșteri majore de prețuri la alimente în viitorul apropiat. Ținând cont că România este o țară agricolă, se anticipează prețuri mai mici la alimente, dar fără diferențe semnificative față de cele din Uniunea Europeană.
Într-o conferință de presă susținută vineri, Mugur Isărescu a fost întrebat dacă ar trebui să ne obișnuim cu prețurile mari la alimente sau dacă vom observa o ușoară scădere. Răspunzând, el a menționat că s-ar putea înregistra scăderi la legume, fructe și ouă în perioada următoare.
Unele fluctuații ale prețurilor sunt sezoniere, de exemplu la începutul lunii mai când anumite produse devin mai scumpe, cum ar fi cireșele. De asemenea, uleiul comestibil, care a avut prețuri ridicate, ar putea înregistra o ușoară scădere. Cu toate acestea, analizele sectoriale sunt necesare pentru a determina evoluția prețurilor la alte produse.
Mugur Isărescu: Prețurile nu vor mai crește în următoarea perioadă
Isărescu a subliniat că prețurile la produsele agroalimentare în România reprezintă aproximativ 50-60% din media europeană. Totuși, el a atras atenția că nu putem spera la prețuri mult mai mici decât cele din restul Europei, deoarece România face parte din Uniunea Europeană.
Isărescu a recunoscut că o analiză asupra nivelurilor absolute ale prețurilor la produsele agroalimentare poate fi considerată subiectivă, dar calculele efectuate de instituții internaționale din UE arată că prețurile în România sunt mai scăzute. Pe măsură ce se integrează în UE, România se apropie de nivelurile de preț din restul Europei.
România se apropie de nivelurile de preț din restul Europei
El a menționat că, deși prețurile vor fi mai mici în România, nu trebuie să ne așteptăm la diferențe semnificative comparativ cu cele din UE. Chiar dacă prețurile erau mult mai mici în București în trecut, în comparație cu alte capitale europene, situația s-a schimbat de atunci. Integrarea în Uniunea Europeană vine la un cost, iar creșterea salariilor și a anumitor prețuri este inevitabilă.
Întrebat dacă românii vor plăti mai puțin pentru alimente în viitor, Isărescu a subliniat că există un cost asociat cu integrarea în UE. România devine o țară europeană, ceea ce va duce la creșterea salariilor și a anumitor prețuri. Cu toate acestea, este posibil să se mențină un echilibru între aceste aspecte.
Isărescu a explicat că inflația este o realitate în lumea de astăzi. El a oferit exemplul personal din anul 1976, când puteai cumpăra un Big Mac, un suc și o plăcintă de cireșe cu doar un dolar. În prezent, aceeași masă costă aproximativ 10 dolari în SUA.