Senatul a aprobat, recent, un proiect de lege care prevede creșterea sancțiunilor pentru depășirea limitelor de viteză. Iată ce au decis senatorii pentru toți șoferii din România.  

Conform noilor prevederi ale proiectului, pentru depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, se va aplica o perioadă de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, de 180 de zile.  

Sancțiuni mult mai dure pentru toți șoferii din România

În cazul în care se constată o nouă faptă de depășire cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se va prelungi cu încă 30 de zile.  

Inițial, proiectul prevedea că depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise ar fi fost sancționată complementar cu reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului pe o perioadă de 6 luni. În plus, dacă într-o perioadă de 6 luni un agent constatator ar fi identificat în trafic autovehiculul care avea certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reținut, acesta ar fi dispus confiscarea mașinii.  

Cu toate acestea, senatorii au eliminat această prevedere, luând în considerare o decizie a Curții Constituționale, care a stabilit că o astfel de măsură ar fi neconstituțională.  

Informația momentului pentru toți șoferii din România! Senatorii au dat undă verde: Rămâi fără permis pe loc

Codul Rutier 2023 s-a modificat radical

În plus, proiectul prevede că o persoană care a fost condamnată pentru o infracțiune comisă ca urmare a nerespectării regulilor de circulație și care a dus la decesul victimei va putea să se prezinte la examenul pentru obținerea permisului de conducere doar după 5 ani de la data executării pedepsei.  

De asemenea, perioada de interdicție pentru a mai obține permisul auto s-a majorat de 10 ori pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor, sau fără permis auto și care au cauzat accidente mortale.   

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a menționat pe Facebook că s-a propus și s-a aprobat un amendament prin care aceste persoane vor avea interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de 5 ani după executarea pedepsei, acesta fiind termenul maxim prevăzut de Codul Penal pentru măsuri complementare.  

Pentru ca legea să intre în vigoare este important de menționat că ultimul cuvânt îl au deputații. Mai exact, Camera Deputaților este for decizional în acest sens.