Guvernul României a adoptat o hotărâre care reglementează situația vehiculelor abandonate pe spațiul public. Această hotărâre a fost publicată deja în Monitorul Oficial și introduce un set de proceduri pentru eliminarea mașinilor abandonate pe domeniul public.  

Conform noilor reglementări, toți posesorii de mașini auto trebuie să știe că autoritățile se vor interesa de mașinile abandonate pe domeniul public. De asemenea, există un set de indicii temeinice care arată că o mașină este abandonată.  

Printre aceste indicii se numără gradul ridicat de uzură, lipsa unor părți componente, radierea din circulație, lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, expirarea termenului de inspecție tehnică periodică etc. 

Care sunt vehiculele fără stăpân 

Potrivit Codului rutier, în cazul în care inspecția tehnică periodică a unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat. Vehiculul fără stăpân este considerat cel fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculat în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut. 

În schimb, un vehicul abandonat este orice vehicul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice. 

Informația momentului pentru toți proprietarii de mașini! Se confiscă aceste autoturisme. S-a dat lege
Social media

Termen de 10 zile pentru ridicarea mașinii 

Când este depistat un vehicul abandonat sau fără stăpân pe terenul aparținând domeniului public sau privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, agenții constatatori din aparatul propriu al consiliului local, împuterniciți de primar, precum și agenții aparținând organelor de poliție vor întocmi procese-verbale de constatare și vor afișa o somație pe caroseria autovehiculului, prin care solicită ridicarea acestuia în termen de 10 zile. 

Dacă proprietarul nu ridică vehiculul în acest termen, primarul va dispune inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea și depozitarea acestuia într-un loc special amenajat de către autoritățile administrației publice locale. 

În acest timp, poliția încearcă să găsească proprietarul timp de 10 zile, folosind datele de identificare a vehiculului abandonat. Dacă nici acest demers nu are succes, primarul poate emite o dispoziție prin care declară vehiculul ca fiind fără stăpân sau abandonat. 

În funcție de starea tehnică a vehiculului, acesta poate fi vândut sau scos din circulație și casat.