Reclamă

Dacă te afli într-un alt stat membru și dorești să îți transfere pensia în străinătate, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) vine în ajutorul tău cu o serie de recomandări utile.

Dacă te afli în alt stat membru, trebuie să depui cererea de pensie la instituția de asigurări sociale din statul de domiciliu. Aceasta va face toate demersurile necesare către instituția competentă din România, astfel încât nu va fi nevoie să te deplasezi personal în România în acest scop.

Primul pas în procesul de transfer al drepturilor de pensie în străinătate este deschiderea unui cont bancar în statul de domiciliu. Nu este obligatoriu să deschizi contul la o bancă din Grupul Citi, dar această opțiune poate duce la taxe de transfer bancar mai reduse.

Comunică detaliile bancare către instituția plătitoare

Este important să comunici instituției plătitoare detaliile bancare necesare transferului pensiei tale. Aceste detalii includ adresa completă a beneficiarului, denumirea și adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului și numărul de cont internațional bancar. Aceste informații pot fi transmise prin intermediul declarației de transfer.

Se dă startul unui program mult așteptat pentru români! Cine va primi 54.000 de lei

Depune documentele necesare la sediul instituției de pensii sau prin poștă și e-mail

Pentru a efectua transferul pensiei în străinătate, trebuie să depui declarația de transfer însoțită de documentul care confirmă detaliile bancare și de o copie a actului de identitate care atestă domiciliul tău actual.

Aceste documente pot fi depuse personal de către titularul drepturilor sau prin intermediul unui mandatar desemnat cu procură specială la sediul casei teritoriale de pensii la care se află dosarul de pensie.

De asemenea, aceste documente pot fi expediate prin poștă sau transmise prin e-mail la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, a cărei informații se găsesc pe site-ul instituției.

Recomandările CNPP pentru transferul pensiei în străinătate

Pentru a transfera pensia în străinătate, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) recomandă:

– Deschiderea unui cont bancar în statul de domiciliu;

– Comunicarea detaliilor bancare către instituția plătitoare prin intermediul declarației de transfer;

– Depunerea documentelor necesare la sediul casei teritoriale de pensii sau expedierea acestora prin poștă sau e-mail.

Pentru mai multe informații și detalii despre procedura de transfer a pensiei în străinătate, puteți accesa site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro