Reclamă

Influența societății asupra formării noastre este foarte mare. Un truism probabil pentru mulți dintre cititorii acestui articol. Cu toate acestea puterea de incapacitare a visării omului este foarte mare. Societatea este cea care dictează cum să ne îmbrăcăm, poate cu cine să ne căsătorim. Cu timpul imaginația este înghesuită într-un colț ascuns al creierului nostru. Influența societății este foarte mare. Dictează genul de muzică ascultat. Unde se formează alte „societăți” de la care înveți cum să te îmbraci. Revolta rock-erilor este, de fapt, ceva studiat, dictat de societate

Lipsa imaginației ne face adulții închiși în sine cu automatisme și comportament tipicar. Cu timpul tocmai acest fapt ne știrbește și capacitatea de toleranță. Libertatea de gândire este foarte importantă pentru a crea o societate tolerantă. Astfel se evită scenele de violență în masă. NE-am obișnuit de prea mult timp să schimbăm lumea pin impunere și nu prin sugerare. Oricât de originali am putea crede că suntem, se poate se supunem de fapt unor reguli.

Influența societății asupra formării individului se face prin intermediul mai multor căi. Aceste pattern-uri sunt acompaniate de prejudecăți. Sunt un fel de reminiscențe ale unor comportamente arhaice, care în timp s-au îndepărtat de motivația inițială.

Personalitatea individului se formează de la „modele simbolice, scheme imaginative, structuri de sensibilitate, pattern-uri comportamentale care condiţionează psihicul individual”. C. G. Jung în Opere complete, 17, Dezvoltarea personalității.

Influența societății în pierderea imaginației și consecințe

Imaginația este o calea intuitivă de-a cunoaște lumea. Societatea este creta pe baza a mai multor arhetipuri, structuri cărora trebuie să se conformeze. Arhetipurile sunt „o zestre ereditară preluată istoric şi asimilată culturalˮ, (C. G. Jung, Opere complete, 17). Societatea noastră recomandă o gândire pragmatică. Momentul în care un copil interacționează cu lumea este un punct în care se întâlnesc doi factori decisivi.

Pe deoparte curiozitatea și imaginația reușesc să permită copilului să înțeleagă lumea înconjurătoare. Pe de altă parte întâmpină mai multe restricții. și condiționări din exterior. Părinții insuflă ce este sau nu bine de făcut. Astfel personalitatea se va contura în funcție de orizontul creat de părinți. Aceștia purtând aceleași structuri, dobândite prin intermediul părinților și tot așa.

În general lumea adultului se bazează pe interacțiunea cu ceilalți adulți. Practic comunicare se face mereu de la nivelul interdicțiilor. Copilul se dezvoltă într-o mare restricționări. Acestea fiind diferite de la societate la societate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro