De luni de zile, întreaga sferă economică a cunoscut o destabilizare uriașă la nivel mondial.

Primele date legate de ceea ce aveau să suporte statele legate de acest context a apărut imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. Cu toate acestea, la vremea respectivă, inflația deja cunoștea un record în ceea ce privește creșterea. Mulți de întreabă însă dacă toate aceste scumpiri care au venit ulterior ca un tăvălug au cu adevărat legătură doar cu ceea ce numim inflație sau doar cu războiul din Ucraina.

Românii afectați serios de inflație, dar și de impactul economic al războiului

Evident, impactul economic al ultimelor luni a fost la nivel mondial. În ceea ce privește țara noastră, acesta s-a simțit extrem de puternic.

De altfel, una dintre cele mai mari economii ale Europei, Germania avea toate șansele să declare recesiune. Totul din cauza faptului că nemții depindeau în mod direct de gazele rusești. De altfel, izbucnirea războiului a dus la o destabilizare a euro. La scurt timp, majoritatea statelor din Europa s-au trezit peste noapte cu prețuri uriașe. Experții susțineau că inflația  statul german, cel mai puternic economic a ajuns la cel mai înalt stadiu din ultimele patru decenii.

Inclusiv reprezentanții Băncii Mondiale au avertizat că războiul lui Putin este fenomenul care împinge prețurile în sus. La pachet cu o inflație deja pe o pantă ascendentă. Astfel, șirul scumpirilor abia atunci a început să se resimtă. În ceea ce privește energia, după estimările specialiștilor, creșterile au fost de peste 39%. În ceea ce privește sfera alimentară, prețurile au luat-o complet razna.

În țări precum Spania și Franța, inflația a urcat la 9,8% și respectiv, 5,1%. Cele mai înalte praguri din 1985 și până în prezent în cazul acestor state. De altfel, în Italia, inflația a ajuns la 7%.

În România, scumpirile au venit ca un tăvălug peste nivelul de trai al cetățenilor, deja firav

Prețurile din sfera energiei au crescut semnificativ, iar facturile au atins praguri uriașe. Deși prima parte a iernii a fost blândă, deci fără consumuri uriașe la gaze, totuși, plățile au fost usturătoare pentru buzunarele cetățenilor.

În sectorul alimentar, ceea ce numim inflație a dus la o explozie de scumpiri. Astfel, acestea s-au ridicat până la 30%. S-au scumpit carnea, ouăle, lactatele, pâinea, produsele de curățenie. Practic, coșul lunar de cumpărături al românului de rând aproape că d-a dublat. De altfel, conform unui calcul simplu, în raport cu prețurile produselor de pe rafurile magazinelor, o familie cu doi copii, cheltuie pentru aprovizionarea lunară peste 8000 de lei. Datele au fost făcute publice conform unei analize realizate de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România.

Unii analiști economici sunt de părere că la baza ascensiunii prețurilor ar sta și alte aspecte decât inflația sau războiul din Ucraina. Este vorba despre greșitele speculații legate de oportunități economice create în contextul crizei. De asemenea ineficiența sau chiar teama sunt alte două aspecte care duc spre un asemenea deznodământ.

Cu siguranță costurile de producție, comercializare au crescut; energia, gazele, impozitele sunt de altfel, plătite și de cei aflați pe baricadele ofertei. Cumpărătorii, cei care inițiază cererea suportă astfel noul nivel de trai.

O dovadă clară în acest sens este sfera agricolă care s-a confruntat cu scumpiri de asemenea, majore. Este vorba despre materii prime precum îngrășămintele care s-au scumpit și de 5 ori în ultimul an. Dincolo de acestea și seceta a adus pagube în buzunarele fermierilor. Este cât se poate de evident faptul că prețurile laptelui sau al cărnii au crescut.

Totodată, mulți dintre producători,agenții economici, retaileri au intrat într-o cursă pentru a specula la maxim momentul.