Reclamă

Inflația din Marea Britanie a revenit la 10,1% în octombrie.

Aceeași cifră înregistrată în iulie, care la acea vreme era un maxim din ultimii 40 de ani. Oficiul Național de Statistică a raportat că prețurile la alimente au generat cea mai mare contribuție în creștere, cu o rată anuală de 14,6%. Inflația din zona euro continuă, de asemenea, să se situeze în jurul maximelor record. Cea mai recentă estimare prezicând o inflație anuală de 9,9% în zona euro – comparativ cu 3,4% în urmă cu un an.

În întreaga UE, inflația anuală a atins 10,9%, potrivit organismului de statistică al blocului Eurostat.

Ce este, ce o cauzează și cum ne descurcăm acum

Social media

Estimarea din septembrie arată că prețurile la alimente, alcool și tutun, bunuri industriale non-energetice și servicii sunt în creștere față de cifrele din iulie și august. Când inflația anuală din zona euro era prognozată la 8,9% și, respectiv, 9,1%.

Estimarea din septembrie de la Eurostat arată că inflația energetică este de 40,7%. Comparativ cu 38,6% în august.

Criza costului vieții în Europa

Țările baltice continuă să fie cele mai afectate. Estonia, în special, se confruntă cu cele mai ridicate niveluri de inflație din zona euro și a înregistrat o creștere anuală a inflației de la 6,4% în septembrie 2021 la 24,1% în septembrie 2022. Inflația în Letonia și Lituania a atins, de asemenea, 22% și, respectiv, 22,5%.

Țările de Jos au înregistrat cea mai mare creștere lunară a prețurilor. Sărind de la 13,7% în august la 17,1% în septembrie.

Inflația din zona euro a crescut de la 7,4% în aprilie. Deoarece europenii continuă să vadă creșterea prețurilor la energie și alimente, alimentată parțial de războiul Rusiei din Ucraina. Fiecare colț al continentului se confruntă cu prețuri în creștere. Revenirea economică așteptată a Europei din cauza pandemiei de coronavirus fiind împiedicată de o serie de factori.

Iată o privire asupra ratei inflației

Pe urmele omologilor săi din alte părți ale lumii, în iulie, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani cu o sumă mai mare decât se aștepta. Întrucât țintește o inflație extrem de ridicată.

Aceasta a fost urmată de o altă creștere record a ratei dobânzii în septembrie. Ridicând noi întrebări cu privire la faptul dacă graba de a scumpi creditul și de a menține inflația sub control va arunca economiile majore în recesiune.

Ce cauzează aceste rate ale inflației?

Europa și o mare parte a lumii erau deja lovite de creșterea prețurilor la energie – care contribuie la inflație – înainte de invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Conflictul a exacerbat criza energetică. Alimentând îngrijorările globale că ar putea duce la o întrerupere a aprovizionării cu petrol sau gaze naturale din Rusia. Moscova a declarat în septembrie că nu își va relua complet aprovizionarea cu gaz către Europa până când Occidentul nu va ridica sancțiunile. Rusia furnizează de obicei aproximativ 40% din gazul natural al Europei.

Prețurile multor mărfuri – inclusiv alimentele – au crescut, de asemenea, de când au fost introduse pentru prima dată blocarea pandemiei de COVID-19 în urmă cu doi ani. Tensionând lanțurile globale de aprovizionare. Lăsând culturile să putrezească și provocând cumpărături în panică în supermarketuri.

Războiul din Ucraina a înrăutățit din nou dramatic perspectivele. Deoarece Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din grâu și orz la nivel mondial. Și două treimi din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui folosit pentru gătit.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro