Inflația a atins cote alarmante
Inflația europeană a atins un nou nivel record, în condițiile în care prețurile la energie și alimente continuă să crească vertiginos în regiune, notează CNN.
Prețurile din cele 19 țări care utilizează moneda euro au crescut cu o rată anuală de 10,7% în octombrie, față de 9,9% în septembrie, potrivit estimărilor inițiale publicate luni.
Prețurile la energie au sărit cu aproape 42% de la an la an, în timp ce costul alimentelor, alcoolului și tutunului a crescut cu peste 13%.
În special, prețurile din sectorul serviciilor au crescut în octombrie într-un ritm mai rapid decât în septembrie. Acesta este un semn îngrijorător pentru factorii de decizie politică, care sperau că relaxarea presiunilor din lanțul de aprovizionare va contribui la scăderea inflației.
Inflația în Germania, cea mai mare economie europeană, a urcat la 11,6%. În Italia, aceasta a crescut la 12,8%, în timp ce rata din Franța a urcat la 7,1%. Prin comparație, inflația prețurilor de consum din SUA a fost de 8,2% în septembrie.
Economia europeană este încă în creștere
În pofida problemelor legate de inflație, economia europeană este încă în creștere . În perioada iulie-septembrie, atât zona euro, cât și Uniunea Europeană s-a înregistrat o creștere de 0,2% a produsului intern brut față de trimestrul precedent, deoarece cheltuielile de după blocaj și un impuls turistic estival au contribuit la compensarea impactului creșterii costului vieții.
Cu toate acestea, economiștii se așteaptă ca o recesiune să apară în timpul iernii, deoarece prețurile energiei îi forțează pe europeni să fie atenți la portofele și împing companiile să acumuleze numerar. Prețurile la gazele naturale afectează, de asemenea, producția industrială, chiar dacă au scăzut brusc de la vârful atins în august.
„În general, tabloul rămâne sumbru. Redeschiderea economiilor a stimulat serviciile, dar acest efect se estompează acum. În condițiile în care ratele dobânzilor au crescut și perspectivele economice sunt nesigure, așteptările privind investițiile slăbesc și ele. Prin urmare, ne așteptăm în continuare ca economia să se contracte în următoarele trimestre,” a declarat Bert Colijn, economist senior la ING, într-o notă adresată clienților.
Aceste date reprezintă un semnal de alarmă pentru Statele Unite, care nu a publicat încă datele pentru luna octombrie. Deși țara este mai izolată decât Europa de efectele inflaționiste ale războiului din Ucraina, se luptă, de asemenea, să limiteze creșterile de prețuri, ceea ce a forțat Rezerva Federală să continue să majoreze ratele dobânzilor într-un ritm alarmant.