Infertilitatea afectează un procent destul de mare din populația lumii. Atât la bărbați cât și la femei, afecțiunea se manifestă lăsând traume greu de depășit. Deși este un subiect tabu al zilelornoastre, specialiștii sunt de părere că ea trebuie acceptată.
Infertilitatea, drumul sigur spre depresie
Infertilitatea poate cauza serioase probleme la nivel psihic, dar mai ales emoțional. Chiar dacă toate cauzele acestei disfuncțîi nu au fost încă descoperite, numeroase tratamente sunt în derulare. în secolul XXl când medicină este extrem de avansată o mare parte dintre procedurile de combatere a acesteia funcționează perfect. Există însă și o altă categorie de persoane afectate care duc acesteasta disfuncție către latura despresiei. Specialiștii sunt de părere că infertilitatea nu este o problema individuală, strict a unuia dintre parteneri. Aceștia spun că problema este la nivel de cuplu emoțional și trebuie tratată că atare.
”Infertilitatea este o boală, dar una specifică pentru că îi face pe oameni să sufere. De fapt, vârsta femeilor este factorul principal de infertilitate. De aceea femeile trebuie să rămână însărcinate devreme şi să nască într-un mediul social benefic. Femeile nu trebuie să se teamă să rămână însărcinate. Asta e foarte important“, a mai susține Rafal Kurzawa, preşedintele departamentului de fertilitate al Societăţîi Poloneze de Ginecologie.”
Infertilitatea poate fi, în opinia medicilor cauzată și de o serie de factori c ene înconjoară. Stresul, alimentația nepotrivită, sunt printre ”dușmanii” posibilitățîi de a avea copii. Există însă și cauze medicale, obstructive, inflamatorii sau chiar în urmă avorturilor. În România, cele mai multe cupluri amână extrem d emult momentul în care aleg să devină părinți.Președintele Societății Române de Obstretică și Ginecologie este de părere că nașterea unui copl trebuie însoțită de factori atentuanti pentru bebeluș.
„Era o tradiţie la români. Acum nu mai e. Era aceea de a avea copii între 20 şi 28 de ani, în perioada de fertilitate maximă,în care organismul este cel mai sănătos. Nu zic că o femeie nu poate naşte un copil sănătos şi la 37 de ani, dar este după o viaţă de anexite şi cistite şi stres care au afectat corpul“, susţine medicul Florin Stamatian.