Reclamă

Cu toate că s-au scurs aproape două decenii de la trecerea la leul greu, mulți români persistă în a vorbi în termeni de „sute de mii” sau „milioane”, în loc de zeci sau sute de lei. Specialiștii susțin că acest obicei se datorează atât unei dificultăți de adaptare la tăierea celor patru zerouri, cât și unei forme de nostalgie pentru vremurile în care se simțeau ‘milionari’.

Denominarea din 2005 a eliminat patru zerouri din coada leului, însă acest lucru nu a împiedicat confuzia în rândul multor români, care și astăzi fac calculele raportându-se la milioanele de altădată. Într-un interviu, un localnic dintr-un sat ieșean mărturisește: „Milionul avea vreo 4 zerouri, cam așa, și asta are două, suta de lei. Așa m-am obișnuit…”.

În magazinele din zonele rurale, confuzia este omniprezentă. Mihaela Belciug, vânzătoare într-un magazin sătesc, spune: „Dacă le spunem 14 lei nu știu, îmi dau un leu și 40 de bani. Persoanele care au peste 30 de ani se confruntă cu asta, în general”. O altă localnică recunoaște că atunci când li se spune că ceva costă 800 de lei, ei asociază suma cu 8 milioane din vechii bani.

Economistul Dan Chirleșan explică faptul că percepția de a fi milionari anterior denominării leului era doar iluzorie, având în vedere fragilitatea monedei de atunci: „Până la denominarea leului din 2005, noi toți eram multimilionari. Aveam o percepție că suntem aliniați cu multimilionarii Vestului. Dar aveam o monedă fragilă și bolnavă”.

Deși denominarea a fost văzută ca un pas către adoptarea euro, Banca Națională a renunțat să mai stabilească un termen pentru acest eveniment. În prezent, România mai întrunește mult mai puține dintre condițiile necesare aderării la moneda europeană în comparație cu acum 10 ani.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro