Stabilită în America de mai mulți ani,Daniela Rus este directorul Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială din Massaschusetts. Unitatea are în structura peste 900 de persoane, organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenţă artificială, sisteme şi teorie.

Reclamă

LSCID, al cărei activitate este coordonată îndeaproape de româncă noastră este considerat cel mai performant laborator din lume în domeniul roboticii.

Reclamă

Prin intermediul structurii pe are o arde în subordine, Daniela Rus oferă consiliere la Casă Albă pe teme critice pentru securitatea și economia Statelor Unite, inclusiv recomandări de politici privind viitorul muncii, leadership în știință și tehnologie și sprijinul cercetării și dezvoltării din SUA.

“Sunt recunoscătoare să pot adăuga perspectiva mea, că om de ştiinţă în domeniul computerelor, la acest grup, într-o perioadă în care atâtea probleme care implică Inteligenţa Artificială şi alte aspecte ale informaticii ridică întrebări importante, ştiinţifice şi politice, pentru naţiune şi pentru lume”, a declarat românca după ce a fost aleasă în Consiliul de la Casă Albă” a declarat româncă.

Drumul Danielei Rus spre culmile performanței în robotică, au început în România. Femeia s-a născut în 1963 la Cluj, unde a absolvit în 1981 liceul renumitul liceul local „Nicolae Bălcescu” . Experta in robotica a ales calea Americii unde emigrat în anii ’80. În 1993, la  doar 30 de ani, devenea doctor în ştiinţa computerelor la Cornell University.

Un an mai târziu, Daniela a pus bazele laboratorului de robotică de la Dartmouth College, unde a lucrat ca profesor asociat până în 2003 în cadrul structurii pe care o conduce în acest moment.