Reclamă

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, a declarat în cadrul emisiunii „LIVE cu Alexandru Rotaru” de la Digi24 că industria de apărare a României a produs dublu ca valoare comparativ cu anul trecut. Ministrul a subliniat că fabricile din domeniu funcționează la capacitate maximă, în mai multe schimburi, ca parte a unei reforme profunde în acest sector.

Despre proiectul noii fabrici de pulberi pentru muniție, anunțat de premierul Marcel Ciolacu, Ştefan Radu Oprea a menționat: „Sper ca anul acesta să înceapă lucrările”. În plus, ministrul a confirmat că demersurile de asamblare a dronei produse integral în România sunt în plină desfășurare, fiind parte a unei colaborări cu o companie americană și ROMARM.

„Suntem un grup de lucru, definim exact ce ne dorim să facem în România. Dorim să producem în România în această cooperare industrială, nu doar produsul finit și să fim parte în lanțul acesta de aprovizionare, să facem foarte multe componente”, a explicat ministrul Economiei, subliniind deschiderea către intregralizarea din industrie a componentelor necesare.

De asemenea, România ar putea deveni un exportator de drone. „Deja în acest moment o companie, o filială a ROMARM, lucrează împreună cu o companie americană, au semnat protocolul, un memorandum de înțelegere la BSDA, cel mai mare târg al nostru pe industria de apărare”, a adăugat Radu Oprea.

Ministrul a menționat și interesul investitorilor israelieni de a investi în industria de apărare din România. Conform lui, Israelul este interesat de un parteneriat de import-export care să includă produse agroalimentare și potențial organizare clustere în domeniul apărării. „Paleta este foarte largă, dar vor veni cu o delegație pe industria de apărare”, a confirmat Ștefan Radu Oprea.

În concluzie, industria de apărare a României, îmbunătățită prin reforme legislative și colaborări internaționale, își consolidează poziția și productivitatea, oferind noi oportunități economice și tehnologice. Acest sector nu doar că își extinde capacitățile actuale, dar explorază și segmentul de producție a dronelor, care ar putea să devină un punct de interes pentru exporturi.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro