Industria cărnii din România a rămas aceeași în ultimii ani, datorita preferințelor românilor. În curând, o nouă rasă din categoria ovinelor va fi introdusă pe piață. Inițiativa aparține Stațiunii Centrului de Dezvoltare din Popauti și este exclusiv finanțată din venituri proprii ale unității. În încrengătura vor fi implicate soiurile Karakul de Botoșani și oaia de carne Palas. Potrivit celor care au demarat această ințiativă, categoria animalului va fi dedicată strict consumului de carne.Noutatea a fost lăudată de către Ministrul Agriculturii, Adrian Oros care este de părere că piața din România are nevoie de o rasă de oi specializată strict pe carne.

Reclamă

”Momentan avem un nucleu de circa 350 de capete femele ovine din nouă rasă.  Suntem la început până când nu consolidăm caracterele morfo-productive și să aibă un standard al rasei pentru a putea fi omologată nu putem valorifica.” a declarat Ionică Nechifor, președintele Stațiunii de cercetare, conform agrointel.ro.

Inițiatorii acestui demers susțin că în cazul noii rase s-a reușit îmbunătățirea procentului de carne pe animal. Demersul însă are la baza și încurajarea crescătorilor de ovine să de dezvolte în această direcție. Potrivit unei statistici realizate anul trecut, țara noastră ar fi fruntașă în ceea ce privește producția cărnii de oaie, însă este printre ultimele locuri la consum. Chiar dacă la nivelul țării deținem peste 11, 5 milioane de bovine, carnea de porc nu este prima care se vinde din galantare. Exportăm în schimb în țările care nu  consumă această delicatesă în mod tradițional și ocazional, ci în cantități uriașe. Țările musulmane de pildă aleg carnea de oaie în detrimentul celorlalte variante. Cu toate acestea, specialiștii sustin că tipul de carne provenit de la ovine are proprietăți nutrivite remarcabile. Carnea de oaie este bogată în complexul de vitamine B, acid nicotic și conține o varietate întreagă de săruri minerale.

Reclamă