India a reușit ceea ce multe state doar își propun. Și anume, a ajuns la Polul Sud al Lunii, fiind prima țară care a reușit acest lucru. Imediat cu Rover-ul lunar al Indiei a pășit pe suprafața selenară, a fost transmis către Pământ mesajul „India se plimbă pe Lună”.
Până acum, eram obișnuiți ca doar Statele Unite ale Americii să se laude cu aselenizări pe Lună. Ei bine, acum, India este prima țară care a reușit să ajungă la Polul Sud al Lunii, una dintre cele mai „vânate” zone. Polul Sud al Lunii a intrat în vizorul mai multor state, iar asta pentru că în 2018 a fost descoperită o cantitate mare de apă înghețată, iar asta ar face posibilă construcția unei baze spațiale permanente.
Misiunea a fost un adevărat succes, iar lander-ul Vikram a coborât fără probleme pe suprafața lunii. Rover-ul Pragyaan nu a primit deloc întâmplător acest nume, căci, în sanscrită, asta înseamnă înțelepciune. După această reușită, India se alătură celorlalte țări care au ajuns pe Lună și anume, Statele Unite ale Americii, fosta Uniune Sovietică și China.
Cu trei zile înainte, Rusia a eșuat la această misiune
Scopul acestei misiuni este acela de a colecta cât mai multe informații pentru a le trimite spre analiză pe Pământ, lucru pe care îl face, deja, Rover-ul. Pragyaan are ca scop identificarea mineralelor prezente pe suprafața lunii, dar și tipul de sol prezent pe suprafața Lunii.
Potrivit cercetătorilor, sonda va aștepta până când praful lunar se va așeza. De aici încolo, roverul Pragyaan, de 26 de kilograme preia misiunea. Acesta va coborî pe o rampă și va înregistra date și imagini care vor ajunge în cel mai scurt timp pe Pământ.
Ceea ce este cu adevărat special este chiar modul de deplasare al Rover-ului. Acesta merge cu 1 centimetru pe secundă, iar fiecare pas de-ai săi va lăsa imprimat pe suprafața Lunii logo-ul său.
Misiunea Indiei durează 14 zile, iar aselenizarea coincide cu începutul zilei lunare. Asta înseamnă că atât lander-ului, cât și rover-ul au la dispoziție 14 zile pentru a-și reîncărca bateriile. Pe timpul serii, acestea se descarcă și deveni nefuncționale.