Reclamă

Persoanele cu handicap beneficiază de diverse forme de sprijin și indemnizații sociale din partea statului. Începând din acest an, li se acordă și un stimulent de inserție pentru a facilita integrarea lor pe piața muncii.

Indemnizațiile și bugetele personale complementare pentru persoanele cu handicap au fost majorate în raport cu inflația în 2023. Astfel, persoanele adulte cu handicap grav și accentuat primesc o indemnizație de handicap în valoare de 419 lei pe lună, la care se adaugă un buget personal complementar de 180 lei. Persoanele cu handicap accentuat primesc o indemnizație lunară de 317 lei și un buget complementar de 180 lei. Persoanele cu handicap mediu beneficiază de un buget personal complementar de 72 lei.

Persoanele cu handicap grav au dreptul și la o indemnizație de însoțitor, echivalentă cu salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii, care este de 1.898 lei în acest an, conform Infofinanciar.ro.

Câți bani primesc persoanele cu handicap de la stat

Părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap beneficiază de prestații sociale în valoare de 359 lei pentru handicap grav, 210 lei pentru handicap accentuat și 72 lei pentru handicap mediu.

Valoarea sprijinului acordat adulților cu handicap este calculată pe baza Indicatorului Social de Referință (ISR). Astfel, indemnizația lunară pentru adultul cu handicap grav reprezintă 70% din ISR, iar cea pentru adultul cu handicap accentuat reprezintă 50% din ISR. Bugetul personal complementar lunar pentru adulții cu handicap grav este de 30% din ISR, iar pentru cei cu handicap accentuat este de 22% din ISR. Pentru adulții cu handicap mediu, bugetul personal complementar lunar este de 12% din ISR.

Indemnizația pentru persoanelor cu handicap, majorată! Puține persoane știu ce beneficii au de la stat

În cazul copiilor cu handicap, sprijinul financiar acordat părintelui, tutorelui sau persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea lor variază în funcție de gradul de handicap. Astfel, copilul cu handicap grav beneficiază de 60% din ISR, cel cu handicap accentuat de 35% din ISR, iar cel cu handicap mediu de 12% din ISR.

Ce trebuie să știe românii

Pe lângă aceste forme de sprijin financiar, persoanele cu handicap beneficiază și de asistență medicală și medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât și în timpul spitalizării. De asemenea, li se acordă dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu.

Persoanele cu handicap grav beneficiază și de transport gratuit, scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale, suportarea dobânzii pentru creditul contractat pentru achiziționarea unui autovehicul sau adaptarea unei locuințe, scutire de la plata impozitului pentru clădirea și mijlocul de transport, precum și scutire de la plata impozitului pentru veniturile obținute din activități independente, salarii sau pensii.

Începând din acest an, a intrat în vigoare Legea 7/2023, care prevede acordarea unui stimulent de inserție pe piața muncii pentru persoanele adulte cu handicap. Acest stimulent se acordă pe o durată determinată și are scopul de a facilita ocuparea sau menținerea unui loc de muncă de către persoanele cu handicap. Sumele necesare pentru acest stimulent provin din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile.

Beneficiile de care au parte persoanele cu handicap

Legea mai prevede că persoanele cu handicap vor putea beneficia de pregătire pentru muncă sau activități de instruire, dezvoltare personală sau perfecționare a abilităților în cadrul atelierelor protejate organizate de structuri guvernamentale sau neguvernamentale.

Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, persoanele cu handicap trebuie să depună un dosar care să includă cererea tip de solicitare a acestui drept, actul de identitate al solicitantului, extrasul de cont, declarația pe propria răspundere, declarația de consimțământ (în cazul persoanelor adulte cu handicap nedeplasabile), și cererea de eliberare a adeverinței de beneficiar stimulent.

Este important de menționat că solicitanții nu pot primi stimulentul dacă au datorii la bugetul local până când își achită aceste datorii.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro