Reclamă
Reclamă

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat, joi, că de la 1 octombrie inculpații aflați sub control judiciar vor putea fi monitorizați cu brățări electronice. În plus, agresorii împotriva cărora a fost emis un ordin de protecție în cazurile de violență domestică vor fi și ei supravegheați electronic de către autorități.

„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în şedinţa de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înţeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, iniţiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele. Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune. Și aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu”, a scris Alina Gorghiu, joi pe Facebook.

Ministrul Justiției a mai specificat că „pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, «bijuterii judiciare» cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați”.

Reclamă

„Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și prin el, noi, societatea!”, a conchis Gorghiu.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro