Potrivit cercetătorilor din Timişoara, aceştia s-ar afla la un pas de găsirea unui vaccin pentru coronavirus, el fiind administrat pe acelaşi principiu ca cel pentru gripa normală.

În urma unui studiu exat pe tratarea coronavirusului publicat de către specialiştii în cancer de la institutul OncoGen din Timişoara, aceştia susţin că vaccinu ar fi dezvoltat utilizând o tehnologie folosită în vaccinarea personalizată utilizată în oncologie.

„Există două variante: să dezvolți un vaccin cu care să vaccinezi populația la nivel global și să oprești epidemia, sau să dezvolți un medicament, cum s-a întâmplat în hepatita C sau în SIDA, care să vindece pacienții care au fost deja afectați de această boală. Noi am reluat o cercetare mai veche, la care lucrăm de vreo 4 ani. Este o metodă nouă de abordare a producerii de vaccinuri în cazul infecțiilor virale. După cum știți, a apărut tehnologia de vaccinare personalizată în cancer. Acolo lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că celula canceroasă seamănă foarte bine cu celula normală și este mult mai greu de recunoscut de către sistemul imun. Așa încât a utiliza aceste metode mult mai complicate, mai sofisticate în vaccinarea antivirală prezintă un mare avantaj”, a declarat la Digi24, directorul institutului Oncogen din cadrul Spitalului Județean Timișoara, Virgil Păunescu.

Acesta a precizat că în cazul unei epidemii cu sute de mii sau chiar milioane de persoane care ar ncesita vaccinul în cauză, vaccinarea personalizată nu ar puteafi posibilă.

„Am combinat aceste două metode, dar pentru asta avem nevoie de profilul genetic al populațiilor cărora li se adresează acest vaccin. Din punct de vedere al sistemului imun, există niște trăsături comune diverselor regiuni din lume. Configurația noastră imună este diferită de cea din Asia, India, China, America de Sud și este asemănătoare cu cea a populației din Europa și America de Nord. Ar fi un vaccin personalizat populațional sau regional. Noi am făcut o demonstrație că se poate obține acest vaccin folosind datele despre profilul imun al populației din România. El se poate aplica de către orice laborator din China. Noi propunem un alt mod de a produce un vaccin în caz de infecții virale în cazul virușilor mai dificili, pentru care nu s-a reușit obținerea de vaccin pe calea clasică”, a mai spus Păunescu.

Share.