Institutul Revoluţiei Române a organizat un concert de proporţii în cinstea zilei de 22 Decembrie! În urma anunţului şi a menţionării numelor participante la eveniment, mai mulţi artişti au decis să se retragă de la eveniment, fiind implicaţi într-un scandal de proporţii. Organizatorii au anunțat că vor cânta nume precum Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu, Horia Moculescu, însă după un scandal iscat public, artiştii se retrag rând pe rând, anunţând public faptul că nu vor mai lua parte la concert. Printre aceştia s-ar afla Andra, Trupa Vunk, urmată de toţi ceilalţi.

Trupa VUNK a scris pe pagina sa de Facebook că nu va participa la evenimentul de duminică dedicat revoluţiei de la 1989.

„Duminică, VUNK ar fi trebuit să cânte în Piața George Enescu la evenimentul 30 de ani de libertate, concert pe care îl consideram un omagiu adus victimelor Revoluției din ‘89. În urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi în ultimele ore am constatat că scopul acestuia e mai puțin clar decât credeam noi. Anunțăm pe această cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revoluției Române”, spun membrii Vunk.

Concertul organizat pe data de  22 decembrie 2019 de Institutul Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului României și condus de Ion Iliescu și de Gelu Voican-Voiculescu, este contestat de mai multe grupuri civice: Freedom House, Forum Apulum, Funky Citizens, #REZISTENȚA, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide.

Concertul se va desfășura de la ora 16:00 în Piața George Enescu, într-un spațiu alăturat Pieței Revoluției.

Mai multe organizații civice protestează față de organizarea evenimentului și atrag atenția că acesta reprezintă, potrivit unui comunicat, „o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluției din 1989 și urmașilor acestora”.

„Organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate”, explică semnatarii comunicatului.

După cum susţin  aceştia , organizatorii concertului  jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989.

„Este imoral și inadmisibil, o dovadă de cinism enorm ca acești doi inculpați să organizeze orice manifestare publică privind victimele din 1989, când probele ce-i incriminează în dosarul Revoluției reflectă rolul lor direct și / sau indirect în moartea sau rănirea românilor în acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare în plus la adresa românilor, la 30 de ani de la căderea comunismului”, potrivit orgaizațiilor civice.