Dacă ești un părinte mult prea implicat în viața copilului tău, trebuie să sporești atenția în lecturarea acestui articol. Se pare că oamenii care își protejează pruncii la extrem, riscă să îi modeleze pe micuți în așa fel încât să nu fie pregătiți pentru viață și pentru provocările pe care le vor întâmpina. Iată ce sfaturi a oferit Florea Camelia Simona, învățătoare și pasionată de educație și parenting.
Cum să îi ajuți pe copii să se dezvolte, fără să îți pui amprenta asupra lor
Învățarea de a-și gestiona singuri situațiile dificile este crucială pentru copii. Ei trebuie să ia propriile decizii pentru a-și dezvolta anumite abilități. În cazul în care unele dintre deciziile lor sunt greșite, nu este deloc un lucru rău, deoarece copiii învață nu numai din succese, ci și din eșecuri.
Este foarte important ca prichindeii să eșueze uneori. Asta pentru că este singurul lucru care îi poate învăța să reacționeze corect atunci când nu se simt confortabil. Eșecurile vor apărea inevitabil. Însă copilul trebuie să știe cum să le facă față într-un mod echilibrat și calm.
Florea Camelia Simona este învățătoare și are o experiență de ani de zile cu micuții. Astfel, prin prisma rețelelor de socializare, ea împărtășește cu urmăritorii săi diverse sfaturi pe care părinții ar trebui să le pună în aplicare pentru că cei mici să aibă o educație aleasă și să se descurce singuri în viață.
„Nu mai face lucrurile în locul copilului. Ori de câte ori am ocazia spun asta părinților pentru că, se pare că trăim într-o lume nouă, în care copilul a devenit dependent de părinții lui până la 30 de ani.
Mama face totul pentru ei, iar copilul nu are niciun fel de independență. Tu transmiți copilului că nu ai încredere în el și, la un moment dat, el se va obișnui așa, mult mai comod”, a susținut Florea Camelia Simona.
@floreacameliasimona #parenting #educatie #parintibuni #parintibunicopiifericiti ♬ An emotional and happy song (long) – bunka
Trecerea de la a fi dependent de părinți la a fi autonom este, fără doar și poate, primul pas pe care copilul îl face spre maturitate. Deseori subestimată, autonomia, ca abilitate pe care copilul și-o dezvoltă, este esențială pentru viitorul acestuia. Atât academic sau profesional, cât și personal.