Prim-ministrul slovac, Robert Fico, a tras un semnal de alarmă cu privire la consecințele grave ale încetării tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, menționând că aceasta va avea un impact sever asupra Uniunii Europene. „Oprirea tranzitului de gaz via Ucraina va avea un impact drastic asupra noastră, a tuturor, în UE, nu doar asupra Federaţiei Ruse”, a afirmat el într-o postare video pe Facebook.
Pe de altă parte, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a considerat încetarea tranzitului ca fiind o „nouă victorie” împotriva Moscovei. El a salutat această mișcare, văzând-o ca pe un pas important după extinderea NATO cu Finlanda și Suedia. „Tăierea capacității Rusiei de a exporta direct gaz spre UE este o nouă victorie după extinderea NATO cu Finlanda şi Suedia”, a scris Sikorski pe rețeaua X.
Kievul și Moscova au confirmat miercuri că livrările de gaz rusesc spre Europa via Ucraina au încetat definitiv după expirarea contractului de cinci ani. Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, a declarat că oprirea tranzitului este un eveniment istoric, adăugând că Rusia va pierde piețe și va suferi pierderi financiare. „Am oprit tranzitul gazului rusesc. Acesta este un eveniment istoric”, a afirmat el.
Gazprom a menționat că datorită refuzului clar și repetat al Ucrainei de a reînnoi acordurile, compania nu mai are capacitatea tehnică și legală de a livra gaz via teritoriul Ucrainei de la 1 ianuarie 2025. „Cu începere de la ora 08.00 a Moscovei, livrarea de gaz rusesc pentru transportul via teritoriul Ucrainei nu se mai realizează”, a precizat Gazprom.
În urma acestor evenimente, prețul gazului european a atins pragul simbolic de 50 euro/MWh, marcând o premieră după mai bine de un an. În prezent, Europa nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc decât prin gazoductele TurkStream și Balkan Stream. În continuare, UE importă cantități semnificative de gaz natural lichefiat din Rusia.