Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat marţi că este în căutarea unei soluţii pentru a depăşi blocajul cauzat de Ungaria în privinţa plăţii a şase miliarde de euro destinate sprijinului militar pentru Ucraina, relatează EFE.
„Ne frământăm creierul pentru a încerca să găsim o soluţie care să evite acest blocaj oarecum absurd, pentru că avem şase miliarde pe care le-au pus statele membre, sunt în cutie şi nu le putem folosi pentru a sprijini efortul militar al Ucrainei deoarece există o ţară care se opune”, a declarat Josep Borrell pentru EFE.
Participând la sesiunea plenară a Parlamentului European de marți, Borrell a reamintit că, pentru gestionarea Fondului european de sprijinire a păcii (FEAP), Uniunea Europeană are nevoie de unanimitatea celor 27 de state membre. Prin acest fond, statele co-finanţează armele care sunt trimise în Ucraina.
În ceea ce privește creditul de 35 de miliarde de euro promis Ucrainei în cadrul angajamentului față de G7, Borrell a subliniat că împrumutul va fi finanțat de UE, iar dobânzile vor fi acoperite din veniturile generate de activele rusești înghețate.
„Cu acestea, nu cu capitalul, ci cu veniturile se poate plăti un împrumut pentru acea sumă care ar ajuta Ucraina să continue să funcţioneze ca stat şi să îşi crească capacitatea militară”, a explicat Borrell.
Propunerea de deblocare a fondurilor a fost deja transmisă Consiliului şi Parlamentului European, care trebuie să decidă cu privire la aceasta. În plus, se explorează posibilitatea de a reînnoi îngheţarea activelor la fiecare 36 de luni în loc de şase luni, pentru a avea în continuare beneficiile financiare suplimentare către Ucraina.
În același timp, Consiliul UE a aprobat un nou cadru legal pentru sancționarea Rusiei în cazurile de destabilizare a altor țări, inclusiv din UE. Borrell a comentat că „în următoarele zile va trebui să îl expunem”. El a subliniat că Rusia desfășoară acțiuni hibride, cum sunt atacurile cibernetice sau interferențele politice, care vor necesita sancționări.
Concluzionând, negocierile și propunerile sunt în desfășurare pentru a depăși blocajul actual privind sprijinul militar destinat Ucrainei, printr-o abordare unitară la nivel european.