Postul Sfinților Petru și Pavel poartă în popor denumirea de „post al Sânpetrului”. Perioada amintește de jertfa postirii celor doi Apostoli înainte de a face importantele acte de mărturisire a credinței. După același model, creștinii sunt îndemnați să își păzească mintea și trupul de ispite în următoarea perioadă.
Unul dintre cele mai ușoare posturi de peste an
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este considerat fiind unul ușor spre deosebire de cel al Sfintelor Paști de exemplu. Acesta are o durată mult mai mică, însă trebuie păstrat cu același chip al smereniei.Acesta nu are o durată fixă ci este în fiecare am raportat la data Sfintei Învieri. Astfel, în acest an, postul va începe pe data de 20 iunie. Sfinții Petru și Pavel vor fi sărbătoriți pe data de 29 iunie.
Postul Sânpetrului este considerat ușor și datorită faptului că în funcție de lungimea lui, există și dezlegarea la pește, pe care credincioșii o respectă cu strictețe. Mai exact, în zilele de Sâmbătă și Duminica, este liber la consumul acestui tip de carne.
Dincolo de pregătirea pentru trup, cei care țin post trebuie să facă și o curățire spirituală. Astfel, este necesar ca în perioada postului să ne spovedim și să primim ulterior cu bucurie, Sfânta Împărtășanie. În perioada de curățire trupească și sufletească trebuie să sporim rugăciunea, în detrimentul gândurilor. Biserica își învață credincioșii să își ocupe mintea cu dialogul cu Dumnezeu și mai puțin cu apăsătoarele gânduri care pot sminti.
De asemenea, faptele de milostenie pentru cei de lângă noi aflați în nevoi, ne aduc și mai mult spor într-o astfel de perioadă.
Cine au fost Sfinții Petru și Pavel
Sfinții Petru și Pavel îi întruchipează pe doi dintre Apostolii Domnului, trimiși în lume să propovăduiască Evanghelia. Aceștia sunt sărbătoriți la aceeași dată, ca o legătură cu modul în care au sfârșit. Ambii au trecut la Domnul în Roma, acolo unde împăratul Nero a dat ordin să fie executați. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Lui Pavel i-a fost tăiat capul.