Astăzi începe postul Sfintei Marii 2022. Este unul dintre cele mai importante posturi de peste an.  

Postul Sfintei Marii 2022 este unul dintre cele mai importante posturi de peste an. Credincioșii se pregătesc, astfel, pentru două sărbători ale lunii august: Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului. 

În fiecare an în prima zi din luna august începe Postul Sfintei Marii. Acesta se va încheia peste două săptămâni mai târziu. Mai clar, postul se va termina pe data de 14 august, cu o zi înainte de Adormirea Maicii Domnului, care are loc pe 15 august. 

Aceste zile de post ne amintesc tuturor de virtuţile și darurile Maicii Domnului, dar şi de postul pe care însăși Născătoarea de Dumnezeu l-a ţinut înainte de mutarea ei din această viaţă. În aceste două săptămâni de post, există numai o zi în care este dezlegare la pește, ci anume pe data de 6 august 2021, când va fi Schimbarea la Față a Domnului. În rest, este binecunoscut faptul că credincioșii nu au voie să consume carne, ouă și lapte. 

Începe Postul Sfintei Marii! Iată ce nu aveți voie să faceți timp de două săptămâni

Ce nu aveți voie să faceți în Postul Sfintei Marii

Trebuie ținut cont, însă, că postul nu este doar despre mâncare, ci despre liniștea sufletească, rugăciuni. Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare.  

Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin. 

În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri, sau alte evenimente la care se cântă sau se dansează. De asemenea, nu se bea alcool și nu se fumează. O altă informație importantă este că în postul Sfintei Marii relațiile intime sunt interzise.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.