Reclamă
Reclamă

Cel puțin 11 persoane și-au pierdut viața, iar alte zeci au fost rănite într-un incendiu de vegetație care s-a răspândit din cauza rafalelor de vânt la cinci sate din sud-estul Turciei, în noaptea de joi spre vineri, conform agenției AFP, preluată de News.ro.

Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a oferit vineri un bilanț actualizat de „11 morți și 78 de persoane afectate”, dintre care cinci sunt internate la terapie intensivă. Anterior, Koca anunțase „cinci morți și 44 de răniți, zece grav” în această zonă rurală situată între orașele Diyarbakir și Mardin, aproape de frontiera cu Siria.

Potrivit ministrului, flăcările au fost controlate în noaptea de joi spre vineri, însă „eforturi de stingere continuă” pe terenurile arse. Un nou focar a izbucnit vineri dimineață în apropiere de satul Ergani, în aceeași regiune, dar a fost controlat.

Reclamă

Locuitorii din satu Köksalan, una dintre cele mai grav afectate localități, au declarat pentru AFP că și-au pierdut jumătate dintre cele câteva mii de capre și oi, ale căror cadavre erau împrăștiate pe pământul carbonizat. Imagini difuzate pe rețelele sociale în noaptea de joi spre vineri aratau un incendiu uriaș luminând cerul roșu și nori mari de fum.

„Șapte echipe de urgență și 35 de ambulanțe au fost trimise la fața locului”, a anunțat Fahrettin Koca.

Incendiul a izbucnit joi seara târziu, din cauza arderii unor miriști într-o zonă situată la aproximativ 30 de kilometri sud de Diyarbakir, unde temperaturile au atins peste 40°C în timpul zilei, conform ministrului de Interne Ali Yerlikaya. Flăcările s-au extins rapid din cauza rafalelor de vânt și au ajuns la cinci sate.

Ministrul turc al Justiției, Yilmaz Tunç, a anunțat deschiderea unei proceduri judiciare.

Partidul Egalității și Democrației Popoarelor (DEM, prokurd, opoziție), a cerut autorităților să dispună mijloace aeriene pentru stingerea incendiului, după ce anterior intervenția terestră s-a dovedit insuficientă.

Același tip de incendiu a provocat suspendarea parțială a traficului maritim în Strâmtoarea Dardanele, marți, din cauza unui incendiu de pădure cauzat de arderea miriștilor de către un agricultor.

Aproximativ 13.000 de hectare au fost distruse de incendii în Turcia în 2024, potrivit Sistemului European de Informații despre Incendii de Pădure (EFFIS).

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro