Reclamă
Reclamă

Incendiile uriașe de vegetație, alimentate de temperaturile extrem de ridicate, au pârjolit sudul României, afectând județele Constanța, Mehedinți și zonele din apropierea Bucureștiului. În doar trei zile, pompierii au intervenit de urgență la 300 de focare de incendiu.

Temperaturile la nivelul solului s-au apropiat de 45 de grade Celsius, făcând intervențiile extrem de dificile. În Constanța, o autospecială de pompieri a fost distrusă în timpul unei intervenții, iar în Mehedinți, o pădure întreagă a fost mistuită de flăcări, fumul întins blocând circulația trenurilor.

În apropierea Bucureștiului, flăcările uriașe amenințau să se extindă la un parc acvatic. Mulți dintre aceste incendii au fost cauzate de oameni care dau foc vegetației uscate fără supraveghere.

Reclamă

Dumitru, un proprietar a cărui gospodărie a ars, a declarat: „Amintiri, toate amintirile mele din copilărie, fotografiile, calculatoarele, tot ce era, aici era…” El are 64 de ani și a pierdut totul într-un incendiu de vegetație săptămâna trecută. „Când am ajuns aici totul ardea. Am înțeles că mașina lor de pompieri a luat foc și la mine aici totul ardea mocnit. Dacă vă uitați, toată averea mea de 50 de ani, absolut tot, ultimele amintiri, tot ce aveam, calculatoare, tot ce aveam a ars. Fotografii, acte, toată averea mea a fost acolo.”

Teodora Chiuș, jurnalist Digi24, a raportat: „În doar trei zile pompierii au mers la peste 300 de incendii de vegetație în toată țara. Din cauza focului a fost afectată o suprafață de 1000 de hectare. Ca să vă faceți o idee, este echivalentul a 2000 de terenuri de fotbal.”

Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a explicat: „În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate, mai ales dacă în zona câmpurilor se află și locuințe. Arderea vegetației este interzisă. De asemenea, utilizarea focului și prepararea hranei în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.”

Elena Mateescu, meteorolog, a subliniat că și seceta și canicula contribuie la propagarea incendiilor de vegetație: „Este o secetă pedologică extremă și puternică și sigur că și vegetația uscată, atunci și temperaturile foarte ridicate, timp de mai multe zile consecutive reprezintă ingredientele specifice în care incendiile de vegetație se pot propaga pe arii extinse.”

Cei care dau foc vegetației riscă amenzi de până la 100 de mii de lei. Anul trecut au avut loc în jur de 13 mii de incendii de vegetație, în timp ce doar în ultimele șase luni au fost aproape 10 mii.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro