Reclamă
Reclamă

În adâncurile din junglele indoneziene Borneo, incendiile ilegale se declanșează, creând ceruri roșii apocaliptice și fum care s-a răspândit până în Malaezia și Singapore.

Oamenii se sufocă. Animalele mor.

Acesta nu este un foc obișnuit. A fost aprins pentru cei care consumă ulei de palier.

Fermierii își curăță terenul în modul cel mai rapid în care știu să pată satisface cererea mare de ulei de palmier, care este utilizat în jumătate din toate produsele din supermarket, de la ciocolată la șampon.

Reclamă

Nu numai că arde pădurea, ci distrug țările care se află sub ea – cea mai mare bulă naturală de carbon terestră din lume.

Experții spun că infernele anuale au aprins o bombă climatică cu consecințe dezastruoase pentru lume în anii următori.

Și focurile vor continua să ardă, spun ei, până când consumatorii occidentali vor spune nu!

Pompierii lucrează la căldură tropicală, respirând aer toxic, la prețul de 8 USD pe zi.

Unele incendii sunt atât de îndepărtate încât trebuie să călătorească mai mult de o oră în bărci de lemn încărcate cu echipamente, apoi să urce câțiva kilometri prin junglă.

În partea din față a focului, sapă puțuri improvizate și creează generatoare pentru a pompa apa pentru a stinge flăcările.

„Ne luptăm aici aproape două săptămâni … rămânem aici, dormim aici”, spune Krisyoyo, liderul unei echipe de patrulare cu Centrul pentru Turba Tropicală Durabilă Internațională (CIMTROP), în timp ce stinge flăcările. „Focul pornește cred că de la oameni”, spune Krisyoyo, care, ca mulți indonezieni, nu are decât un singur nume.

Aproximativ 9.000 de pompieri au fost chemați pentru a lupta împotriva incendiilor pe teren din această vară.

Gigantul de bunuri de consum Unilever – care folosește produse din ulei de palmier în articole de toaletă precum săpunurile Dove și Lux – a „condus eforturile pentru a pune capăt defrișării”, spune un purtător de cuvânt.

„În legătură cu preocupările anterioare, am suspendat deja aprovizionarea de la mai mulți furnizori menționați în raport”, spune purtătorul de cuvânt. „În prezent examinăm lista completă a companiilor pentru a înțelege eventualele legături cu lanțul nostru de aprovizionare extins și, în conformitate cu politica noastră privind uleiul de palmier, vom lua toate măsurile adecvate.”

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro