Încălzirea Stratosferică Subită (SSW) va afecta condițiile meteorologice din Marea Britanie, aducând temperaturi scăzute și posibilitatea unor ninsori pe scară largă în jurul datei de 11 și 12 martie, conform avertismentelor emise de meteorologi.

James Madden, un recunoscut meteorolog britanic, a declarat că acest fenomen va avea un impact semnificativ asupra vremii, preconizând un „flux estic foarte rece” care ar putea cuprinde țara.

SSW se caracterizează prin creșterea rapidă a temperaturilor în stratosferă, ceea ce poate duce la scăderea temperaturilor la suprafață și la modificări ale curentului jet. Aceste modificări pot rezulta în perioade prelungite de frig în Regatul Unit, ca urmare a formării zonelor cu presiune atmosferică ridicată. Madden a subliniat că acest fenomen va perturba prognozele computerizate, majoritatea indicând temperaturi apropiate de medie până în jurul datei de 11 martie, dar devenind incerte în ceea ce privește evoluția ulterioară a vremii.

Meteorologii de la BBC anticipează o răcire a vremii la începutul săptămânii viitoare, cu o posibilitate crescută de ninsori în zonele de deal. Prognoza pentru perioada 11-17 martie sugerează că în zonele estice ale Regatului Unit va fi mai frig, cu vânturi care se îndreaptă mai mult spre nord-est.

Această situație reprezintă o schimbare marcantă față de condițiile obișnuite de vreme, iar avertismentele emise de experți subliniază importanța pregătirii corespunzătoare pentru condițiile meteorologice ce urmează să se instaleze în Marea Britanie.