Reclamă

De la deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile parlamentare, au fost raportate 277 de cazuri de încălcare a legii, conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Dintre acestea, 116 sesizări nu au fost confirmate, iar 22 sunt în curs de verificare, se arată într-un raport publicat la ora 20.00. Patru dintre sesizări au fost transmise spre soluționare către Biroul Electoral Central, iar cinci către Birouri Electorale Județene.

În raportul MAI se menționează că au fost aplicate 67 de avertismente și 37 de amenzi, în valoare totală de peste o sută de mii de lei, și au fost întocmite 69 de dosare penale.

În județul Constanța, polițiștii s-au sesizat din oficiu după ce o persoană din orașul Ovidiu a postat online un clip video în care apărea un topor cu două tăișuri, însoțit de un mesaj care încurajează violența. Cercetările continuă pentru infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare.

Tot în Constanța, președintele unei secții de votare a raportat poliției că un alegător și-a pierdut cartea de identitate la ieșirea din secție, iar acum se investighează o posibilă infracțiune de furt.

O altă sesizare a venit din localitatea Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud, unde un cetățean a reclamat că nu i se permite să voteze. Verificările au arătat că acesta avea domiciliul legal în județul Alba și locuia în Nimigea de Jos fără forme legale, fiind ulterior amendat cu 8.000 de lei pentru alertare abuzivă.

În București, au fost raportate două incidente: o persoană a primit 3 buletine de vot în loc de 2, generând un dosar penal pentru fraudă la vot, iar un membru al unei secții de votare a fost acuzat că a intrat în cabina de vot cu un alegător, ceea ce a rezultat într-un dosar penal pentru violarea confidențialității votului.

De asemenea, o femeie din Sectorul 3 al Capitalei a fost amendată cu 500 de lei pentru injurii adresate membrilor unei secții de vot.

În Municipiul Petroșani, județul Hunedoara, un cetățean este cercetat penal pentru coruperea alegătorilor, fiind suspectat că ar fi oferit bani pentru a influența votul către un anumit competitor electoral.

Investigări sunt în desfășurare și în județul Bistrița-Năsăud, unde s-a constatat că semnăturile cererilor pentru urna mobilă nu corespund cu cele din listele electorale. Aici, este întocmit un dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În județul Suceava, polițiștii cercetează două cazuri similare unde cererile pentru urne speciale par a fi scrise de aceeași persoană, iar în Dolj, s-a înregistrat o situație de voturi duble în timpul procesului de votare cu urna mobilă, fiind întocmit un alt dosar penal pentru fraudă la vot.

Pe parcursul zilei, aproximativ 45.500 de angajați ai MAI au fost mobilizați pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro