Toată lumea se întreabă de ani buni când se va putea circula pe autostrăzile României, aflate în faza de proiect. Ei bine, în cazul celei care va lega Ploieștiul de Brașov, a fost făcut încă un pas spre definitivare. Varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov a fost avizată marţi în CTE – CNAIR. Șoferii din România vor mai avea însă se așteptat până să poată conduce pe această autostradă.
Cât costă proiectul pentru Autostrada Ploiești-Brașov
Costul al proiectului este de 5,5 miliarde de euro, fără TVA. Anunțul a fost făcut de către directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. Oficialul a făcut o postare pe pagina de Facebook unde a dat detalii legate de acest demers.
„Am avizat astăzi în CTE – CNAIR varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov! În lungime totală de 112,7 km (cu sectorul Cristian – Râşnov) această autostradă va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) şi 61 de structuri (28,75 km). Costul estimat pentru construcţia autostrăzii este de 5,5 miliarde euro fără TVA”, a scris șeful CNAIR pe Facebook.
Autostrada Ploieşti – Braşov va avea o lungime de 112,7 km și va avea 12 noduri rutiere. De asemenea, vor fi construite 13 tuneluri pe lungimea ei. Autostrada va asigura conectivitatea între centrele turistice importante de pe Valea Prahovei. Mai exact între Comarnic, Sinaia, Azuga, Predeal şi Braşov.
„Pe podul peste DN5 se montează deja hidroizolaţie şi parapete. Peste pasajul peste CF 1 Decembrie a fost aşternut deja asfalt. Stadiul fizic în şantier a depăşit 80%. Am cerut ca lucrările să respecte normele de calitate pentru a nu avea probleme ulterioare în exploatare”, a mai scris acesta în mediul online.
Traseul autostrăzii traversează 23 de Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT), a precizat şeful companiei de drumuri.
În cazul lucrărilor de la șantierul lotului 2 Vidra- Bragadiru, respectiv al Autostrăzii A0 Sud, lucrările sunt finalizate în proporție de peste 80%. Porțiunea respectivă are o distanță de 16,3 km.