Meteorologii au emis un nou avertisment privind condițiile meteo periculoase. Este vorba despre un Cod galben, care vizează 17 județe și este valabil până joi seara. În aceste județe, se vor înregistra ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, grindină și vijelii.

Atenționarea intră în vigoare la ora 12:00 și este valabilă până la ora 23:00 în județele Bihor, Cluj, Alba, Arad, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Covasna.

Cod galben de vreme rea în România

În aceste regiuni, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, caracterizată prin descărcări electrice frecvente, averse torențiale, grindină și vânt puternic. Zonele afectate includ Banatul, vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, precum și zona Carpaților Occidentali, Meridionali și de Curbură.

În aceste condiții, cantitățile de apă vor fi însemnate, atingând valori de 20-25 litri pe metru pătrat și local chiar peste 30 de litri pe metru pătrat, în intervale scurte de timp sau prin acumulare. Astfel de fenomene meteorologice se pot manifesta și în restul țării, într-un mod izolat. Pe parcursul următoarelor zile, se așteaptă condiții meteorologice instabile în majoritatea regiunilor.

Încă un Cod galben de vreme rea în România! Avertismentul ANM Colaj Substantial

Alina Șerban, meteorolog ANM, a oferit mai multe detalii despre avertismentul meteorologic.

„ANM a emis un Cod galben, care va intra în vigoare la ora 12:00 și va fi valabil până seara la ora 23:00. În acest interval, vom avea perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, caracterizată prin averse torențiale, descărcări electrice frecvente, grindină, vânt puternic și, izolat, chiar vijelii. Aceste fenomene vor fi mai intense în zonele menționate anterior”, a explicat Alina Șerban într-o intervenție la Antena 3 CNN.

De câteva zile, vremea rea face ravagii în România. Se pare că luna iunie va fi cea mai ploioasă din acest an. Conform meteorologilor, situația se va schimba în luna iunie, iar vremea va fi normală pentru perioada din calendar.