O doctoriță din Bihor a fost acuzată că a luat mită de la pacienți de 272 de ori. Se pare că femeia primea plicuri cu „atenții” ce variau între 50 și 400 de lei per pacient, în schimbul serviciilor medicale oferite în cadrul Casei de Pensii Bihor.
După ce, în prima instanță, Tribunalul Bihor a decis să o condamne la 3 ani de închisoare cu suspendare și plata a 35.000 de lei, Curtea de Apel Oradea a hotărât marți să înceteze procesul penal, invocând intervenția prescrierii răspunderii penale, conform Bihon.ro.
Această doctoriță este una dintre cele cinci persoane din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor care au fost cercetate penal pentru că ar fi acceptat mită de la pacienți. Conform acuzațiilor, într-o perioadă de o lună, între 18 mai 2015 și 15 iunie 2015, femeia ar fi primit bani, produse alimentare, alcoolice și cosmetice de la 272 de persoane.
Doctoriță șpăgară, achitată de instanță
Suma totală se ridică la aproape 29.000 de lei, 900 de euro și 10.000 de forinți, conform surselor citate. Existau zile în care peste 20 de pacienți lăsau în cabinetul doctoriței plicuri cu „atenții” ce variau între 50 și 400 de lei per persoană, conform hotărârii primei instanțe, publicată pe portalul Rejust.
În fața anchetatorilor, doctorița a declarat că nu a cerut niciodată bani sau bunuri și că inițial a refuzat aceste atenții, însă a acceptat ulterior la insistențele pacienților. Din cei aproape 200 de pacienți audiați în prima instanță, mulți au declarat că au oferit „plicul” din teama că nu vor primi drepturile cuvenite, conform sursei citate.
Pe 29 mai 2023, Tribunalul Bihor a decis să o condamne pe doctoriță la 3 ani de închisoare cu suspendare și plata a 35.000 de lei (20.000 de lei amendă penală și 15.000 de lei, valoarea cheltuielilor).
De asemenea, i s-a interzis să practice medicina timp de 3 ani. Totuși, prin decizia de marți a Curții de Apel Oradea de a înceta procesul penal, ca urmare a intervenției prescrierii răspunderii penale, doctorița scapă de dosarul penal și de pedepsele aplicate de prima instanță.
În urma investigației din 2015, care a inclus monitorizări audio-video timp de o lună și mai multe percheziții, cinci medici și asistentele lor au fost acuzați de corupție. Procesul care îl vizează pe șeful Serviciului de Expertiză Medicală Bihor de la acea vreme a fost transferat la Satu Mare, unde Tribunalul va pronunța sentința pe 12 octombrie, conform jurnaliștilor de la Bihon.ro.