Pe 2 iunie, credincioșii sărbătoresc Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creștine de peste an.

Aceasta se comemorează în fiecare an la 40 de zile după sărbătoarea Paștelui. Ce este strict interzis să faci de această sărbătoare? 

Ce nu este bine să faci de Înălțarea Domnului

Anul acesta, Înălțarea Domnului este sărbătorită pe 2 iunie, la 40 de zile după Învierea Domnului. În această zi, oamenii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”. Cum este de așteptat, există o serie de tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Potrivit datinilor, creștinii ortodocși au și niște interdicții în această zi. Iată care sunt acestea!

Legat de această sărbătoare, credincioșii știu că nu este bine să faci anumite lucruri de Înălțarea Domnului, altfel le va merge rău tot restul anului.

  • nu se spală
  • nu se calcă hainele
  • nu se coase
  • nu se face curățenie în case sau gospodării
  • nu este bine să scoateți lucruri afară din casă
  • nu se împrumută bani
  • nu faceți focul în casă, altfel veți avea inimă rea în gospodărie
  • nu se dă sare din casă, altfel vacile nu vor avea smântână
  • nu trebuie să porți ură.

De asemenea, în unele sate din România, gospodinele vopsesc ouă roșii în această zi. Potrivit tradiției ortodoxe, cei care vopsesc ouăle în dimineața de dinaintea slujbei vor avea parte de sănătate, ei și familiile lor. De Înălțarea Domnului este bine să mănânci un ou roșu și prescură de la biserică

Datinile spun că în această zi să se taie puțin păr din cozile vitelor și să fie puse într-un furnicar, pentru a avea belșug. În plus, pentru iertarea păcatelor celor care nu mai sunt printre noi, femeile trebuie să împartă pâine caldă, nedospită suficient, numită azimă și ceai. Acestea urmează să se dea de pomană.

Semnificația religioasă a acestei sărbători

Momentul unic are loc la 40 de zile după Sfintele Paști, de pe muntele Taborului.Martorii acestui eveniment au fost Sfinții Apostoli care l-au înconjurat pe Iisus. Tradițiile din popor sunt variate legate de această sărbătoare.

Una dintre acestea relatează că martor la momentul înălțător ar fi fost și un cioban. Acesta a stat ascuns după pietrele masive ale muntelui și abia apoi ar fi povestit minunea. Acesta este și motivul pentru care Înălțarea Domnului mai poartă numele și de Ispas.