Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie respinge contestaţia lui Călin Georgescu privind documentele CSAT

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în mod definitiv, să respingă contestaţia formulată de Călin Georgescu privind suspendarea documentelor desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) care au dus la anularea alegerilor prezidenţiale din luna decembrie.
Procesul a fost deschis la Curtea de Apel Bucureşti de către Asociaţia pentru Apărarea Libertăţilor Publice (APALP). Scopul procesului era suspendarea executării documentelor desecretizate depuse la CSAT de către Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul de Interne – DGIPI.
Iniţial, pe data de 18 decembrie, cererea asociaţiei a fost respinsă de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în calitate de „inadmisibilă”. În urma acestei decizii, asociaţia a înaintat un recurs, la care s-a alăturat Călin Georgescu în calitate de „recurent”.
Înalta Curte a respins excepţia nulităţii recursului, considerând că nu este fondată, dar a admis excepţia lipsei de interes a recursului, respingând astfel recursul formulat de APALP şi Călin Georgescu împotriva sentinţei civile nr. 138 din 18 decembrie 2024, ca fiind lipsit de interes. De asemenea, cererea de efectuare a unei trimiteri pentru avizul CEDO a fost considerată inadmisibilă, iar cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a fost respinsă ca fiind nefondată.
Decizia de respingere este definitivă, conform hotărârii ICCJ, citată de Agerpres.
Acesta marchează al doilea proces pierdut de Călin Georgescu în legătură cu alegerile, după ce a solicitat anularea a două hotărâri ale Biroului Electoral Central prin care s-a decis reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero. Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională a invalidat rezultatele primului tur al alegerilor, care fuseseră câştigate de Georgescu, bazându-se pe documentele desecretizate de CSAT primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨