Crima din Maramureș a dus la o decizie extremă în Parlament, conform Libertatea. Mai exact, pădurarii vor fi dotați cu armament letal sau nu și la pensionare vor primi echivalentul a cinci salarii.

Decizia a fost luată de comisia de agricultură din Camera Deputaților în ziua de Marți. Personalul silvic ce are atribuții de pază, va trebui, conform noii decizii, să aibă în dotare armament de serviciu.

Mai multe amendamente au fost aduse proiectului de lege cu privire la modificarea statutului personalului silvic, raportul favorabil fiind dat în unanimitate.

În una din aceste modificări se prevede că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”, arată Libertatea.

Pe lângă acesta, comisia a mai adoptat un amendament prin care se menționează că personalul silvic ce iasă la pensie cu vârsta standard va beneficia de minimum cinci salarii brute în ultima lună de activitate, fiind suportate de către angajator.

Proiectul a apărut ca urmare a decesului prin împușcătură al pădurarului Liviu Pop, care încerca să împiedice tăierea ilegală a arborilor, urmând să fie votat de plenul Camerei Deputaților.

Bărbatul, care lucra în cadrul Direcției Silvice Maramureș, avea 30 de ani și a lăsat în urma sa o soție și trei copii.