Meteorologii anunță că mai multe județe sunt sub avertizare de inundații

Iarna se lasă mult așteptată în România. Începutul anului aduce furtuni și inundații, în loc de zăpadă și ger. ANM a emis mai multe avertizări meteo pentru vreme instabilă. Simultan, au fost emis și un cod galen pentru inundații în mai multe județe din țară.

Iernile din anii trecuți, cu nămeți și temperaturi negative sunt doar o amintire. În luna ianuarie a anului 2023, zăpada mai poate fi văzută doar în zonele montane. Restul românilor au parte de ploi și furtuni, iar în unele zone este așteptat să apară și inundații.

Hidrologii au emis un cod galben de inundații, valabil în 8 județe din țară.

Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Jiu (judeţul Gorj), Jiu (judeţul Dolj), Motru (judeţele: Mehedinţi şi Gorj), Olt (judeţele: Vâlcea şi Argeş), Olteţ (judeţele: Gorj şi Vâlcea), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova (judeţul Prahova).

Avertizarea a intrat în vigoare miercuri, 11 ianuarie și este valabilă până joi, 12 ianuarie, la ora 12.

Sunt așteptate cantități mari de apă, ceea ce ar putea provoca ca râurile să depășească albia.

Mai multe județe din țară, sub cod galben și portocaliu de vreme rea

Și nu sunt singurele avertizări care le vor provoca neplăceri românilor. De marți, 10 ianuarie, au intrat în vigoare mai multe atenționări de vreme rea, valabile până pe 11 ianuarie, la ora 22.

Sunt așteptate fenomene precum ploi, polei, dar și intensificări ale vântului. 

Zonele vizate sunt: nordul Olteniei, local în Muntenia, sud-vestul Moldovei, județul Prahova, Buzău, Vrancea și în zona montană din județul Dâmbovița.

Cât despre temperaturile înregistrate în țară, acestea vor varia, în funcție de zonă. În general, acestea se vor înregistra între 2-3 până la 9-10 grade. În zonele montane, minimele vor fi de  -3,  – 2 grade.

Nu este vorba de ploi și furtuni constante, ci de scurtă durată. Cerul va fi predominant înorat, iar rafalele de vânt vor fi între 45 și 55 km/h.

Share.