Iadul dezlănțuit în Turcia în urma celor două cutremure cu magnitudini de peste 7,5 au trezit românilor amintiri întunecate.

În urmă cu 46 de ani, și țara noastră a trecut printr-o catastrofă asemănătoare. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunță însă că trecutul se va repeta. Iată în ce an este așteptat un nou cutremur mare în România.

Întreaga lume este îndoliată, după ce Turcia a fost lovită de cele mai puternice seisme din ultimii 30 de ani. În mai puțin de 12 ore, orașe întregi s-au făcut praf și pulbere. Iar sub ruine, salvatorii încă caută supraviețuitori.

Până la ora 20:00 a României, Ankara a transmis că numărul celor uciși de cutremure a trecut deja de pragul miilor. Peste 2.600 de persoane au murit, iar numărul răniților crește semnificativ de la o oră la alta.

Această tragedie din Turcia aduce românilor trecuți de prima tinerețe amintiri sumbre. În urmă cu 50 de ani, și țara noastră s-a confruntat cu o catastrofă asemănătoare. În 1977, a avut loc un seism de 7,4 pe scara Richter. În total, au fost 1.570 de victime, dintre care 1.391 numai în București.

În ce an va fi un nou seism catastrofal în România

Iar istoria se pare că se va repeta. Specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului estimează că România va fi lovită de un cutremur asemănător în următorii 20 de ani. Mai exact, în anul 2040.

Gheorghe Mărmureanu, director onorific la INFP, a dezvăluit că seismul așteptat atunci va depăși magnitudinea de 7 pe scara Richter și va lăsa în urmă doar dezastru.

Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc., a explicat el.

De asemenea, seismologul a dorit să-i liniștească pe românii care se tem pentru viața lor. El a explicat că efectele unui asemenea cutremur nu vor mai fi simțite ca-n anul 1977 de populație. Și că situația va varia de la clădire la clădire și de la caz la caz.

Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor.,a mai explicat el.