Substanțele interzise reprezintă o problemă reală și mulți medici trag un semnal de alarmă. Ele dau dependență și multe persoane nu înțeleg gravitatea lor. Cu toate acestea, care este, totuși, timpul de eliminare din organism. 

Radu Țincu a lămurit misterul în ceea ce privește eliminarea substanțelor interzise din organism. Fiind șeful secției de toxicologie a țării, toată cariera sa a fost dedicată acestui subiect. Medicul a vorbit și despre gravitatea situației, precum și că numărul de cazuri de tineri a crescut dramatic, creând multe probleme.

După consum, cele mai multe dintre ele se mai regăsesc în organism pentru 24 sau 48 de ore, maxim. Marijuana, în schimb, rezistă câteva săptămâni, apoi se elimină în mod natural. Pentru un proces mai rapid, o vizită la un medic de specialitate va fi soluția. Heroina este atât de puternică încât urmele consumului poare fi observat și pe părul persoanei.

@doza.de.podcast #5pasidebine #misiuneatiktok #fy #fyp #viral #romania ♬ original sound – doza.de.podcast

„După cât timp se elimină complet substanțele?”

„Depinde în funcție de tipul substanței. Am avut un tânăr la centru care voia să plece în America într-un program de vară în industria hotelieră și acolo este nevoie de examen toxicologic pentru angajare. Metaboliții de marijuana rămân în urină până la câteva săptămâni sau luni, dacă fumezi intens. Acest tânăr făcea examene toxicologice în România și toate ieșeau pozitive. A venit să mă întrebe dacă putem accelera procesul ca să poată pleca. Am încercat să accelerăm încât să își mai revină organismul. A reușit să se angajeze acolo. Marijuana este o excepție, în general ține câteva ore. Consumul intens face să rămână în organism timp de câteva săptămâni. Majoritatea substanțelor le găsim pentru o perioadă de 24-48 de ore, cum ar fi cocaina. Heroina poate și descoperită și în păr dacă este consumată des.”

Cine este medicul Radu Țincu

Radu Țincu este medic șef la secția de toxicologie de la Spitalul Floreasca, singura de acest gen din toată țara. Acesta se află la Terapie Intensivă unde vin pacienți din toată țara fiind intoxicați cu diverse substanțe de care nici nu știau. Deși este un specialist în domeniul său, nu medicina a fost prima ca opțiune, ci un domeniu cu totul diferit, anume teologia.

„Nu mi-am dorit să mă fac medic de la început. Inițial am vrut să fac teologie, dar am abandonat această idee. Undeva prin liceu îmi doream să mă fac aviator, pentru că mi se părea că este o meserie care are adrenalină. Am ajuns la Medicină și cred că este cea mai vocațională meserie dintre profesii, pentru că nu este suficient să fii un medic bun, ci trebuie să fii un medic care simte pacientul și care simte problemele lui. Cred că orice medic are o mică parte de teologie în el.”, a spus medicul Radu Țincu, pentru digi24.ro