Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a condus miercuri, 19 februarie, şedinţa de autoevaluare a activităţii Statului Major al Apărării (SMAp) pe anul 2019.

Generalul-locotenent Petrescu i-a prezentat ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, modul de îndeplinire a obiectivelor generale şi specifice stabilite pentru anul trecut, care au avut un caracter multidisciplinar, îndeplinirea lor presupunând un efort colaborativ la nivelul întregii structuri a SMAp.

„Pentru anul 2020, Statul Major al Apărării va continua accelerarea procesului de consolidare a capacităţii operaţionale a Armatei României pentru asigurarea îndeplinirii misiunilor, conform domeniilor de competenţă, în concordanţă cu cerinţele la nivel naţional şi aliat şi în cooperare cu partenerii strategici.” a precizat şeful Statului Major al Apărării.

„Vă felicit pentru modul responsabil în care vă îndepliniţi misiunile încredinţate şi vă mulţumesc pentru dedicarea şi profesionalismul de care aţi dat dovadă în anul 2019!”, a declarat ministrul apărării naţionale.

În 2019, Armata României a participat la 131 exerciţii multinaţionale (47 pe teritoriul naţional şi 84 în afara graniţelor), din care 78 de exerciţii NATO şi de parteneriat, cu un număr aproximativ de 17.500 militari şi peste 4.000 de mijloace tehnice şi echipamente.

Exerciţiul SABER GUARDIAN 19 a reprezentat cel mai mare exerciţiu multinaţional desfăşurat pe teritoriul României în anul 2019, reunind aproximativ 13.400 de militari şi 3.550 de mijloace tehnice. Exerciţiul a reliefat determinarea şi capacitatea de reacţie ale NATO pe flancul de sud-est al Alianţei.