Ulcerul perforat reprezintă o complicație gravă a ulcerelor gastrice sau duodenale, caracterizată de o leziune care străbate toate straturile tractului digestiv, cauzând peritonită acută.

Medicul primar în Chirurgie generală, dr. Eliza Gangone, subliniază necesitatea imediată a intervenției medicale în astfel de cazuri pentru a evita complicațiile severe.

Tratamentul de urgență presupune nu doar repararea defectului tubului digestiv, dar și curățarea cavității peritoneale și managementul infecției declanșate. Inițierea tratamentului corect pentru ulcerul gastroduodenal și adoptarea unui stil de viață sănătos, conform recomandărilor medicilor gastroenterologi, pot preveni evoluția către un ulcer perforat.

Confruntarea cu un ulcer perforat necesită o acțiune rapidă și decisivă pentru a preveni apariția unei peritonite acute, o complicație gravă ce apare când conținutul gastric și intestinal se răspândește în cavitatea peritoneală. Dr. Gangone accentuează importanța ajungerii în urgență la o unitate medicală pentru pacienții cu astfel de simptome.

Pacienții cu ulcer gastric sau la nivelul primei părți a intestinului subțire sunt îndrumați spre tratamente care atacă cauzele directe și previn deteriorarea ulterioară, evitând astfel riscul unor complicații grave cum ar fi ulcerul perforat.