Cazurile de răceli au explodat în ultima perioadă. Oamenii se îmbolnăvesc atât de gripă, viroze respiratorii sau Covid-19. Iată cum faceți diferența între cele trei boli. 

În ultima perioadă, sute de pacienți, dacă nu chiar mii, ajung la Camerele de Gardă ale unităților sanitare, acuzând simptome specifice gripei, virozelor respiratorii sau ale Covid-19. Mai mult decât atât, în ultimele zile au apărut și pacienți care aveau toate cele trei boli, în același timp, unul dintre ei fiind chiar un copil. 

Este foarte important să cunoaștem simptomele acestora, spun medicii. Persoanele care sunt infectate atât cu gripă, cât și cu Covid-19, trebuie să fie monitorizați de medici. De asemenea, este foarte important ca atunci când apar simptomele de răceală, să ne facem un test antigripal, dar și anti-covid. 

Așadar, viroza este cauzată de aproape 200 de virusuri. Cei infectați cu viroză respiratorie au probleme cu nasul și gâtul. Pe de altă parte, gripa afectează gâtul, nasul și plămânii. În ceea ce privește Covid-19, acest virus afectează toate organele, dacă vorbim de o formă gravă. 

Simptomele gripei 

Gripa este produsă de două tipuri gripale, virusul gripal A și virusul gripal B. Această afecțiune se manifestă cel mai des în sezonul rece. Dacă oamenii nu iau măsuri de precauție, virusul se răspândește și se va ajunge la epidemie.  

Simptomele gripei sunt bruște, cum ar fi dureri, musculare, febră, frisoane, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, durere în gât, dar și condiție nazală. Pe lângă aceste simptome, persoanele care sunt bolnave de gripă se pot confrunta și cu vărsături. Medicii recomandă din start vaccinarea antigripală. De asemenea, febra nu scade la administrarea antitermicelor. 

Situație alarmantă în România! NSimptome de gripă și răcealăumărul cazurilor de gripă și viroze respiratorii, în creștere. Ce spun medicii

Simptomele virozei respiratorii 

Oamenii infectați cu o viroză respiratorie prezintă simptome, cum ar fi tuse, febră, răgușeală, oboseală înroșirea ochilor, durere în gât, inflamarea ganglionilor limfatici sau secreții nazale abundente. Deosebire de gripă, în cazul virozei, respiratorii, febra trece sau scade cel puțin la administrarea antitermicelor. Viroza respiratorie durează deseori o săptămână sau două și trece de la sine. 

Simptomele Covid-19 

Virusul COVID-19 poate fi cum sunt dat cu gripa. De aceea, medicii recomandă persoanelor care au simptome de COVID-19 să facă atât un test de gripă, cât și un test anti-covid. Simptomele sunt destul de asemănătoare între cele două, însă evoluția coronavirusului în organism se face mult mai rapid. Așadar, pacienții care sunt infectați cu COVID-19 acuză tuse seacă, dureri în gât, febră sau frisoane. Acestea sunt primele simptome care se manifestă. 

În același timp, persoanele infectate cu Covid-19 se pot confrunta cu diaree sau vărsături, dificultate la respirație, dar și pierderea mirosului și al gustului. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.