Reclamă

Autoritățile au anunțat în urmă cu ceva timp că românii care nu se vor recenza vor primi amenzi de până la 3.000 RON. În ciuda acestor declarații, astăzi, șeful Institutului național de statistică a anunțat că nu se va da niciun fel de amendă. Românilor care nu au participat la recensământul i se vor lua toate din sistem de la ultima recenzare. 

Românii nu vor fi amendați că nu s-au recenzat

„Cei care nu au fost recenzați nu vor fi amendați, întrucât nu au oferit informațiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzați automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduși în baza de recensământ numai în măsura în care există informații că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a explicat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică. 

Cunoscutul avocat, Gheorghe Piperea, a vorbit despre ce pot face românii dacă au fost amendați sau dacă vor fi amendați fiindcă nu s-au recenzat.  

De ce nu se mai pot aplica amenzi

Astfel, după expirarea ultimului termen al recensământului, avocatul explică faptul că nu se mai pot aplica legal amenzi pentru refuzul recenzării. De asemenea, persoanele care au fost deja amendate, pot face plângere la judecătoria de domiciliu în termen de 15 zile care este suspensivă de executare. 

Important! Ce se întâmplă cu românii care nu s-au recenzat. Este vorba despre amenzi de milioane de euro
colaj substantial

Avocatul mai spune că a fost contactat de multe persoane care consideră că în formularul de autorecenzare sunt multe întrebări „ne-la-locul-lor” și că și-au văzut în online aceste informații, imediat după ce le-au completat.  

Omul legii mai spune că responsabilitatea, inclusiv patrimonială, este foarte mare. Pot fi date amenzi sau despăgubiri de milioane de euro. Cei care sunt interesați de aceste lucruri pot ataca în justiție procedura sau formularul în sine de recenzare.  

Avocat: Vinovații de eșec să plătească

Unele întrebări, susține avocatul, au fost ridicole, iar altele chiar indecente, cum ar fi:  „ești persoană aflată în întreținerea altei persoane, care nu îți este rudă”; „ce boli ai avut în noiembrie 2021”; „ce ai făcut/cu ce te-ai tratat în perioada pandemiei” etc.). 

De asemenea, în final, Gheorghe Piperea spune că nu a fost recenzat, nici online, nici pe cale normală, prin vizită acasă a recenzorului. Așadar, spune acesta, vinovații de eșec să plătească, nu numai cu funcția, ci și cu averea. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro