Reclamă

Când uraganul Ida a lovit statul american Louisiana cu inundații catastrofale și vânturi puternice în august 2021, mai mult de 1 milion de oameni au rămas fără curent electric. Apoi a venit valul de căldură. Temperaturile au depășit 32 de grade Celsius, ceea ce a agravat situația celor aflați în casele lor, incapabili să folosească aerul condiționat. Întreruperile de curent au durat mai multe zile, scrie CNN.

În New Orleans, căldura a cauzat cel puțin nouă dintre cele 14 decese legate de uragan. Combinația dintre un uragan, un val de căldură și o pană de curent de mai multe zile este un scenariu de coșmar, care, din păcate, devine tot mai frecvent pe măsură ce clima se schimbă.

Aerul condiționat, deși consumă multă energie provenită în mare parte din combustibili fosili ce încălzesc planeta, rămâne principalul mijloc de protecție împotriva căldurii mortale. Tehnologia permite oamenilor să trăiască în locuri cu temperaturi extrem de ridicate. Totuși, funcționarea acestuia depinde de electricitate, iar rețelele electrice sunt vulnerabile în fața vremii extreme.

Conform unui raport al Climate Central, vremea a fost cauza pentru 80% dintre întreruperile majore de energie electrică din SUA între 2000 și 2023. „Fiecare aspect al vremii lovește în rețeaua deja vulnerabilă și o pune la încercare”, a declarat Jen Brady, analist principal de date la Climate Central.

Statisticile arată că numărul întreruperilor majore în SUA s-a dublat între 2017 și 2020. Principala amenințare o reprezintă furtunile, care pot dărâma firele și stâlpii de transmisie. Dar și căldura extremă are un impact direct asupra eficienței sistemului. În august 2020, în California, valul de căldură a forțat principalul operator de rețea să întrerupă alimentarea cu energie electrică pentru sute de mii de locuințe, fiind pentru prima dată în 20 de ani când s-au produs astfel de pene de curent.

În 2021, în timpul unui val de căldură în nord-vestul SUA, echipamentele electrice au cedat, declanșând pene de curent pe măsură ce temperaturile depășeau 37 de grade Celsius. Probleme similare apar și în Europa, unde temperaturile ridicate și creșterea cererii de energie electrică duc la întreruperi de curent.

Profesorul Michael Webber de la Universitatea Texas din Austin compară situația cu ceea ce ar putea simți o persoană care aleargă la un maraton pe căldură – „pur și simplu cedăm”. Conform Climate Central, există o creștere tot mai frecventă a întreruperilor de curent, ceea ce amplifică riscurile pentru populație într-o perioadă de caniculă.

Pe termen scurt, există modalități de a limita vulnerabilitățile. Modernizarea și extinderea rețelei electrice, precum și crearea unor planuri de răspuns în caz de urgență sunt esențiale, a spus Brian Stone Jr, profesor la Georgia Institute of Technology. Proiectarea unor medii urbane mai ecologice și implantarea unor soluții de energie regenerabilă pot contribui semnificativ la reziliența rețelei electrice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro