Primul război comercial al fostului președinte SUA, Donald Trump, cu China a adus o pierdere considerabilă de aproximativ 11 miliarde de dolari pentru cultivatorii americani de soia. Potrivit Bloomberg, un al doilea episod al acestui conflict ar putea avea efecte și mai devastatoare. În prezent, China este mult mai pregătită, având deja alternative pentru aprovizionare cu produsele agricole americane.
Soia a fost un simbol al primului război comercial dintre SUA și China, când exporturile americane către cel mai mare importator mondial au scăzut dramatic cu 79% în primii doi ani de mandat ai administrației Trump. La acel moment, China depindea de importurile din Statele Unite. Acum, China își satisface necesitățile de soia în special din Brazilia, conform sursei.
În mod similar, pentru alte materii prime, China a reușit să diversifice sursele de aprovizionare, importând porumb și grâu din Argentina, sorg din Brazilia și bumbac din Australia. În plus, încetinirea economică a dus la o cerere internă mai scăzută, iar depozitele interne chineze sunt pline.
„Prima dată, China nu a fost pregătită. De data asta sunt pregătiți, au stocuri interne record de soia boabe. Dinamica s-a schimbat puțin”, a menționat Steve Nicholson, analist la banca Rabobank.
Un nou conflict comercial ar putea apărea într-un moment dificil pentru fermierii americani, care încearcă să-și recâștige statutul de lideri mondiali în exportul de produse precum porumb și grâu. În prezent, și prețurile pentru recoltă sunt la un nivel scăzut, agravat de concurența sporită din partea fermierilor brazilieni.
Analiștii se așteaptă ca posibilele acțiuni ale fostului președinte Trump să includă măsuri similare celor din primul său mandat, cu tarife vamale americane ce ar putea duce la represalii din partea Chinei. Aceasta ar putea conduce la o presiune suplimentară asupra prețurilor cerealelor. În ciuda așteptărilor ca o soluție să fie găsită, China va avea „un apetit mai mic” pentru revenirea la nivelele anterioare de import, consideră specialiștii de la Citigroup Global Markets.
Primul război comercial a schimbat balanța aprovizionării, determinând fermierii brazilieni să crească producția de soia. Se anticipează că la începutul lui 2025, Brazilia va recolta cu 30% mai multă soia decât înainte de primul conflict SUA-China.