Acordul a fost numit după localitatea luxemburgheză Schengen, unde a fost semnat. În prezent, Spațiul Schengen include 27 de țări din Europa, ultima acceptat fiind Polonia, care au renunțat la controalele de frontieră la trecerea lor.

Impactul și beneficiile intrării în spațiul Schengen pentru cetățenii români

Intrarea în spațiul Schengen ar avea un impact major asupra cetățenilor români și ar oferi numeroase beneficii pentru aceștia. Iată mai jos câteva dintre acestea:

  1. Călătorii mai ușoare în străinătate: Unul dintre cele mai mari beneficii ale intrării în spațiul Schengen ar fi posibilitatea de a călători mai ușor în străinătate pentru cetățenii români. Acest lucru ar însemna că nu ar mai fi nevoie să se obțină vize sau alte permise de intrare pentru a călători în statele membre ale spațiului Schengen.
  2. Creșterea turismului și a veniturilor din industria turismului: Intrarea în spațiul Schengen ar putea încuraja turismul în România, deoarece ar fi mai ușor pentru turiștii străini să intre în țară. Acest lucru ar putea duce la o creștere a veniturilor din industria turismului și, prin urmare, la o creștere a veniturilor pentru cei care lucrează în acest domeniu.
  3. Posibilitatea de a obține locuri de muncă în străinătate: Intrarea în spațiul Schengen ar face mai ușor pentru cetățenii români să obțină locuri de muncă în străinătate, deoarece ar avea acces mai ușor la piețele muncii din statele membre ale spațiului Schengen. Acest lucru ar putea duce la o creștere a veniturilor pentru cei care aleg să lucreze în străinătate.
  4. Protecție mai bună a securității și justiției: Intrarea în spațiul Schengen ar însemna o mai bună cooperare între statele membre în domeniul securității și al justiției. Acest lucru ar putea însemna o mai bună protecție a cetățenilor români atât în țară, cât și în străinătate.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Spatiul Schengen este un acord internațional care permite libera circulație a persoanelor în 26 de state membre din Europa. Acestea se numesc statele Schengen și au renunțat la controalele la frontierele lor interne. Astfel, cetățenii acestor state pot călători liber fără a fi nevoiți să prezinte acte de identitate sau să treacă prin controale de frontieră.

În schimb, acestea mențin controale la frontierele lor externe comune și lucrează împreună pentru a îmbunătăți securitatea frontierelor lor externe și pentru a controla accesul persoanelor care nu sunt cetățeni ai statelor Schengen.

Statele membre ale Spatiului Schengen sunt

Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, and Switzerland. Există de asemenea țări care au semnat acordul Schengen, dar care încă nu l-au implementat sau care au încetat să fie membre, precum țara noastră România și Bulgaria.

România şi Bulgaria nu au fost admise în spaţiul Schengen. Împotrivă au votat Austria şi Olanda fiindcă se tem de o intensificare a migraţiei către Occident. Tot atunci Croaţia a fost acceptată și a devenit membră cu drepturi depline de la 1 ianuarie 2023.