Producătorii de vin au o veste bună pentru consumatori. În ciuda secetei severe care a măturat continentul, Franța va putea menține stabile volumele europene ale producției de licori bahice. Deși randamentele au scăzut în majoritatea țărilor, agricultorii prevăd o recoltă de o calitate deosebit de bună.

Mai multe țări din Uniunea Europeană, printre care Franța și Spania, au suferit în anul acesta una dintre cele mai grave secete înregistrate vreodată, agravată de valuri de căldură.

Vremea nu a afectat grav producția de vinuri

Cei mai mari trei producători de vin, Italia, Franța și Spania, ar trebui să producă împreună 130 milioane de hectolitri în acest an. Acest lucru ar indica o creștere cu 1,1% față de anul trecut. Însă, este în scădere cu 2,1% față de media pe cinci ani, de 132 milioane hectolitri, potrivit sindicatului agricol Copa-Cogeca. În același timp, a fost menționat faptul că s-au înregistrat scăderi ale randamentelor în majoritatea celorlalte țări producătoare.

„În general, recolta 2022/23 este caracterizată de impactul secetei și al temperaturilor caniculare care au făcut ravagii în Europa. Într-o notă pozitivă, strugurii se află într-o stare fitosanitară foarte bună, ceea ce prevestește vinuri de o calitate excelentă”, se arată într-un comunicat de-al instituției.

Impactul secetei nu va avea consecințe majore asupra recoltei. Viticultorii anunță o cultură de calitate Arhivă presă

Într-o defalcare pe țări, uniunea care reprezintă agricultorii și cooperativele europene a declarat că în Franța, producția ar urma să crească cu 16%. Astfel, ar trebui să ajungă până la 44 de milioane de hectolitri. Fapt care corespunde unei estimări a Ministerului Agriculturii din al doilea mare producător de vinuri din Uniunea Europeană.

UE a precizat că, în Italia, principalul producător, producția de vin ar trebui să fie practic stabilă față de anul precedent. Însă, nu a oferit o prognoză detaliată. În schimb, producția a scăzut cu 10% în Spania. Asta după ce podgoriile au avut de suferit din cauza lipsei de ploi și implicit de apă, după cum a precizat raportul respectiv.