Reclamă

Bennu, un asteroid cu un diametru de aproximativ 500 de metri, se apropie de Pământ la fiecare șase ani la o distanță de 299.000 km. Astronomii îl descriu pe Bennu ca pe o „grămadă de moloz”, compusă din mai multe straturi de rocă, reprezentând o rămășiță a unui corp ceresc ce s-a format acum 4,5 miliarde de ani odată cu sistemul solar.

Potrivit calculelor, există o probabilitate de 1 la 2.700 ca Bennu să se ciocnească cu Pământul în septembrie 2182, a raportat Reuters. Impactul unui astfel de asteroid de dimensiuni medii ar putea genera unde de șoc puternice, cutremure, incendii și radiații termice. Ar lăsa în urma sa un crater uriaș și ar arunca cantități imense de resturi în atmosferă.

„Ecranarea luminii solare, cauzată de praf, ar duce brusc la o ‘iarnă de impact,’ caracterizată prin reducerea luminii solare, scăderea temperaturilor și a precipitațiilor,” a declarat Lan Dai, cercetător la Universitatea Națională Pusan din Coreea de Sud.

În cazul unui astfel de impact, temperatura medie a suprafeței terestre ar putea scădea cu 4°C, nivelul precipitațiilor cu 15%, iar fotosinteza plantelor cu 20-30%. Ozonul ar putea scădea cu 32%, conform cercetărilor lui Axel Timmermann.

Simulările arată că fitoplanctonul oceanic și-ar putea reveni în șase luni, în timp ce plantele de pe uscat ar avea nevoie de doi ani. De-a lungul istoriei, asteroizii au lovit Pământul, cum ar fi cel de acum 66 de milioane de ani care a pus capăt erei dinozaurilor.

NASA a realizat în 2022 o misiune de apărare planetară prin sonda DART pentru a devia un asteroid. Cu probabilitatea minimă, dar impact masiv, studiile consideră important să avem în vedere riscurile.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro