Institutul Medico-Legal din România nu va mai elibera certificate care să ateste virginitatea tinerelor. Indiferent de vârsta pe care o au. Presiunile din partea Uniunii Europene și nenumăratele campanii la nivel național au produs schimbarea mult așteptată. România rămăsese printre puținele țări care încă mai eliberau astfel de certificate.

A fost înțeleasă ca o lipsă de respect și jignirea integrității fetelor care erau duse la ginecolog pentru verificarea purității. După multe lupte s-a ajuns la această decizie. Acest act a fost mereu considerat ca fiind o lipsă de respect. Un abuz, care avea loc prin încălcarea intimității unei femei.

Astfel, în urma unei petiții online adresată Ministerului Justiției, Institutului de Medicină Legală și Ministerului Sănătății, a fost eliminat certificatul care atestă virginitatea unei femei.

Eliberarea certificatului de virginitate, considerată o formă de discriminare

arhivă presă

Comitetul Națiunilor Unite a făcut mai multe recomandări pentru eliminarea formelor de discriminare împotriva femeilor, dar și privind drepturile copilului.

Mersul la ginecolog pentru a fi eliberat un certificat de virginitate a condus la apariția traumelor și lipsei de încredere. Din fericire, acest lucru nu va mai fi practicat.

„Eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice indiferent de vârsta persoanei la camera de gardă a INML – MM. Aexaminării integrității himenale precum și a constatării virginității de către medicul legist în INML-MM. Precum și eliberarea certificatului medico legal asupra stării de virginitate unei femei la nivelul INML- MM începând cu data de 10.06. 2022.

pixabay

În cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale. Se aduce la cunoștință solicitantului că determinarea că examinare medico legală genitală se va efectua numai în procedura oficială la solicitarea poliție. Medicilor legiști revenindu-le obligația de a anunța de îndată organele judiciare.”, apare scris în raportul special al Organizației Mondiale de Sănătate.